“Zelfs tien Trumps kunnen prestaties van nucleair akkoord niet terugdraaien”

“Zelfs tien Trumps kunnen prestaties van nucleair akkoord niet terugdraaien”

Foto: Reuters

De Iraanse president Hassan Rohani heeft zaterdag het nucleaire akkoord verdedigd dat zijn land bereikte met de internationale gemeenschap. “Zelfs tien Donald Trumps kunnen de prestaties van dat akkoord niet terugdraaien”, aldus de Iraanse president.

The Washington Post schreef donderdag dat de Amerikaanse president Donald Trump in een toespraak volgende week zal aankondigen dat de Verenigde Staten het internationale nucleaire akkoord met Iran niet meer zal erkennen. Het wereldwijd toegejuichte, baanbrekende akkoord tussen de kernmachten plus Duitsland (de zogenaamde P5+1) en Iran zou “niet in het nationale belang” van de VS zijn.

LEES OOK: Trump gaat wereldwijd toegejuicht atoomakkoord met Iran opblazen

Rohani maakte in september duidelijk dat over geen enkele letter van het akkoord heronderhandeld kan of zal worden. “Trump en zelfs tien andere Trumps zijn niet in staat om de onomkeerbare voordelen van het akkoord terug te draaien”, aldus Rohani zaterdag in een speech aan de universiteit van Teheran.

Het akkoord, bereikt in 2015, houdt in dat Iran zijn nucleaire programma enkel voor civiele doeleinden zal aanwenden. In ruil worden de internationale sancties tegen het land stap per stap opgeheven.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S