Speurders onthullen wat er op briefje in hotelkamer van schutter Las Vegas stond

Speurders onthullen wat er op briefje in hotelkamer van schutter Las Vegas stond

Een blik in de hotelkamer van Stephen Paddock. Foto: rr/afp

Het is nog altijd niet duidelijk wat Stephen Paddock (64) bezielde toen hij enkele dagen geleden het vuur opende op festivalgangers in Las Vegas. De speurders vonden wel een handgeschreven briefje in zijn hotelkamer, maar dat bevatte geen motief, alleen berekeningen. Berekeningen over de afstand en het traject tot het festivalterrein, zodat hij zo veel mogelijk slachtoffers kon maken. Dat melden CNN en CBS op basis van bronnen dicht bij het onderzoek.

LEES OOK. Het raadsel van Las Vegas: op deze vragen hebben we nog geen antwoord

Nadat hij 58 mensen had gedood en bijna 500 anderen had verwond, beroofde de 64-jarige Paddock zichzelf van het leven. Kort daarna viel de politie binnen in zijn hotelkamer op de 32e verdieping van het Mandalay Bay Resort and Casino. Daar vonden ze niet alleen een enorm wapenarsenaal, maar ook een handgeschreven briefje dat bijna uitsluitend cijfers bevatte. Eén ding was snel duidelijk: het ging wel degelijk om het handschrift van de schutter.

Ondertussen is ook duidelijk geworden wat al die cijfertjes betekenen. Het gaat om berekeningen van de gepensioneerde boekhouder: de afstand die zijn kogels moesten afleggen tot het terrein waar 22.000 toeschouwers vorige week samenkwamen voor het Route 91 Harvest-festival, de hoek vanuit zijn hotelkamer, het beste traject...

Speurders onthullen wat er op briefje in hotelkamer van schutter Las Vegas stond
Foto: AFP

Nog altijd geen motief

Wat niet op het briefje stond: het motief van Paddock. Wat bezielde hem in godsnaam? In de hotelkamer werd geen enkele verklaring gevonden voor zijn daden. Meer nog: ook na het verhoor van Paddocks vriendin en ondanks het feit dat ze al meer dan 1.000 tips binnenkregen tasten de speurders nog altijd in het duister.

LEES OOK (+). In het hoofd van de massamoordenaar

Hulpsheriff Kevin C. McMahill gaf vrijdag tijdens een persconferentie wel enkele nieuwe details vrij over het onderzoek:

- Een beveiligingsagent van Mandalay Bay leidde de aandacht van Stephen Paddock af van de festivalgangers. De man, Jesus Campos, was naar de 32e verdieping afgezakt om een alarm van een open deur te controleren. Hij werd in het been geschoten, maar Paddock zou na deze tussenkomst niet meer op de menige hebben gevuurd.

- Een ander alarm voor een open deur enkele verdiepingen later was waarschijnlijk gewoon toeval. De deur werd niet open geforceerd en stond al een tijdje open. Paddock had ook geen sleutels voor die kamer. “Waarschijnlijk liet iemand zijn of haar hotelkamer gewoon open door een vergetelheid.”

- Ondanks de “opeising” door ISIS vonden de speurders nog geen enkele link tussen de schutter en terreurorganisaties.

- De ordediensten zijn er zeker van dat er geen andere schutter bij Paddock in de kamer was, maar proberen nog altijd te achterhalen of er iemand op de hoogte was van zijn plannen.

- Volgens de ordediensten heeft niemand anders de kamersleutel van Paddock gebruikt. De speurders gingen al door uren aan videomateriaal en merkten geen enkele andere verdachte in de omgeving van Paddock op.

- Wat Paddock precies van plan was met de explosieven die in zijn auto werden gevonden, is nog niet duidelijk.

- In de dagen voor de schietpartij bracht Paddock de 23 geweren en bijhorende munitie in verschillende keren naar zijn hotelkamer.

- Marilou Danley, de vriendin van Paddock, verleent haar volledige medewerking aan het onderzoek, bevestigen zowel haar advocaat als de hulpsheriff. De vrouw zal in de toekomst geen publieke verklaringen meer afleggen.

RECONSTRUCTIE. Zo ging het eraan toe in de hotelkamer van de schutter in Las Vegas

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees