Nederlanders lachen met “Belgenmop”: snelste Belg op BK is geen Belgisch kampioen marathon

Nederlanders lachen met “Belgenmop”: snelste Belg op BK is geen Belgisch kampioen marathon

Dennis Laerte Foto: eric noens

De Keniaan Festus Talam won voor het tweede jaar op rij de marathon van Eindhoven met een toptijd van 2u06’13’’, een persoonlijk record. Maar achteraf was er in Nederland veel te doen over “een Belgenmop”. De marathon van Eindhoven deed immers ook dienst als Belgisch kampioenschap. Maar de Belgische loper die als eerste over de finish kwam, werd geen Belgisch kampioen...

Dennis Laerte kwam als negende en eerste Belg over de finish na 2u16’19’’ maar de Belgische titel ging naar Gerd Devos, die als dertiende in 2u22’04’’ was gefinisht. Bizar.

“Omdat ik me te laat heb ingeschreven”, verduidelijkte Laerte schouderophalend aan het Eindhovens Dagblad. Twee weken geleden zou hij de marathon van Berlijn lopen, maar de avond ervoor werd Laerte ziek. “Vrij snel heb ik toen besloten om zo snel mogelijk een andere marathon te lopen zodat het werk van het afgelopen half jaar toch nog helemaal voor niets is geweest. En dat werd dus Eindhoven.”

Alleen was de inschrijftermijn voor het BK toen al verstreken. “Maar ik ga er geen ramp van maken. Daarvoor ben ik veel te blij met deze tijd.”

Bovendien is kersvers Belgisch kampioen Gerd Devos zijn trainingsmaatje. “Dit is net zo mooi”, glunderde Laerte.

Corrigeer