Hoe Angelina Jolie bijna echt een spionne werd om een beruchte oorlogsmisdadiger te klissen

Hoe Angelina Jolie bijna echt een spionne werd om een beruchte oorlogsmisdadiger te klissen

Foto: Isopix

Het klinkt bijna als het plot van een van haar films, maar actrice Angelina Jolie werd bijna zelf ingeschakeld in een plan om een beruchte oorlogsmisdadiger te klissen. De actrice zag het zelf ook helemaal zitten. Het plan zou nooit uitgevoerd worden, onder meer omdat de bedenker ervan zich nogal twijfelachtig gedroeg.

Luis Moreno-Ocampo, destijds hoofdaanklager van het internationaal Strafhof in Den Haag, zou vijf jaar geleden de hulp ingeroepen hebben van Angelina Jolie om rebellenleider Joseph Kony in de val te lokken. Kony dwong duizenden kindsoldaten in zijn leger te vechten.

Moreno-Ocampo benaderde Jolie zo’n vijf jaar geleden nadat hij haar gezien had op het proces tegen een andere oorlogsmisdadiger met een leger kindsoldaten, Thomas Lubanga. In een interne mail luidde het meteen: “Vergeet andere beroemdheden, zij is de ware. Ze zou het fantastisch vinden Kony te arresteren. Ze is er klaar voor. Brad zal waarschijnlijk ook gaan.”

Hoe Angelina Jolie bijna echt een spionne werd om een beruchte oorlogsmisdadiger te klissen
Luis Moreno-Ocampo en Angelina Jolie in 2012 op een workshop over seksueel geweld en kindsoldaten in Berlijn. Foto: AFP

Joseph Kony is de leider van het ‘Lord’s Resistance Army’ in Oeganda en in 2005 werd er een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de man wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Dineren met de sterren

Kony had onder meer kinderen ontvoerd en kindsoldaten of seksslaven van hen gemaakt. Hij slaagde er echter steeds in uit de greep van het gerecht te blijven. Op dit moment staat er een prijs van 5 miljoen dollar op zijn hoofd.

Jolie zou naar Oeganda gaan en Kony uitnodigen voor een diner. Bij dat diner zouden Amerikaanse soldaten zich verdekt opstellen om de man gevangen te kunnen nemen.

Uit gelekte mails bleek dat Jolie voor het idee te vinden was, net als haar toenmalige vriend Brad Pitt. Het plan is echter nooit uitgevoerd, vermoedelijk omdat Jolie de correspondentie stopzette - en niet zonder reden.

(lees verder onder de foto)

Hoe Angelina Jolie bijna echt een spionne werd om een beruchte oorlogsmisdadiger te klissen
Joseph Kony Foto: AP

“Liefste Angie, ik mis je”

Moreno-Ocampo stond er al om bekend dat hij graag beroemdheden inschakelde in internationale strafzaken. Zo had hij onder meer George Clooney, Sean Penn en het miljardairskoppel Pierre en Pamela Omidyar al proberen inlijven, zonder succes. De man wilde Sean Penn inschakelen in een mogelijk onderzoek in het Palestijnse conflict.

Hoe Angelina Jolie bijna echt een spionne werd om een beruchte oorlogsmisdadiger te klissen
Sean Penn wees Moreno-Ocampo niet al te subtiel af. Foto: AFP

Hij werd echter vakkundig afgewimpeld met de woorden: “Terwijl jij een beslissing maakt over Palestina, ben ik druk bezig te besluiten of nu wel of niet een stoombad moet nemen in de spa van het hotel.”

Het lijkt erop dat Moreno-Ocampo ook zijn plan met Angelina Jolie zelf verpest heeft door al te opdringerig emailverkeer. Op een zeker moment stuurde hij haar een - door Jolie professioneel genegeerde - email met de boodschap: “Liefste Angie, ik hoop dat alles goed gaat. Ik mis je.”

Het is echter niet omwille van zijn familiaire omgang met beroemdheden dat Moreno-Ocampo nu onder vuur komt te liggen. Uit de gelekte informatie blijkt dat de toenmalig hoofdaanklager geregeld geheime informatie deelde met mensen die daar niet toe bevoegd waren.

De Argentijn verliet in 2012 het Internationaal Strafhof na negen jaar dienst als hoofdaanklager. Een weinig succesvolle hoofdaanklager, gezien hij in die tijd maar één veroordeling kon bewerkstelligen, die van Thomas Lubanga.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees