Net zoals een festival: Overpoort heeft woensdag maar één ingang

Cafébazen Overpoort boos over zware controle: "Stad marginaliseert ons"

Cafébazen Overpoort boos over zware controle: "Stad marginaliseert ons"

Foto: archief/fvv

Gent - De grootschalige controleactie die woensdagnacht in de Gentse Overpoort zal plaatsvinden, zal niet bij een eenmalige actie blijven. Dat zegt de politie. Wie woensdag in de straat wil, zal dat maar langs één ingang kunnen. De horecabazen in de straat reageren boos. "Dit is ondoordacht. Het raakt kant noch wal."

Zaterdag raakte via een persbericht bekend dat de Gentse politie woensdagnacht een ongeziene veiligheidscontrole opzet in de Overpoort, de populaire uitgaansbuurt voor de Gentse studenten. Het kan er soms erg druk zijn, zoals deze beelden tonen. Het aantal studenten in Gent is de voorbije jaren bovendien blijven stijgen, tot zo'n 74.000.

Woensdagavond zet de politie een grote controleactie op. De uitgaansstraat wordt afgesloten en krijgt vanaf ongeveer 23 uur één ingang. "Het is enkel mogelijk om de Overpoort straat binnen te gaan langs de way-in aan de kant van frituur De Gouden Saté", zegt Matto Langereaert, woordvoerder van de politie.

"Er zullen ook drie way-outs zijn, drie uitgangen langs de Heuvelpoort, de Stalhof en de Voetweg. Het is niet mogelijk om via de ingang de Overpoortstraat opnieuw te verlaten en omgekeerd. Dit principe zorgt ervoor dat de controle zo vlot mogelijk kan verlopen."

Ondoordacht

De aankondiging van de controle lokt kritiek uit bij de horecaondernemers in de straat. "Dit raakt kant nog wal", zegt Tim Joiris, uitbater van een café in de straat en voorzitter van Horeca Oost-Vlaanderen én de Gentse Tappers, een vzw die de cafébazen in de straat vertegenwoordigt.

"We zijn niet tegen acties, integendeel, maar maatregelen moeten wel onderbouwd zijn. Eén ingang tot de Overpoort om alle studenten te controleren: dat is ondoordacht", zegt Joiris. "Het Gentse nachtleven is iets positiefs en belangrijks voor de stad."

"Studenten voelen zich door de positieve sfeer aangetrokken en kiezen onder andere daardoor Gent uit als hun studeerstad. Het bepaalt mee de uitstraling van Gent. Dus maak er een positief verhaal van in plaats van het te marginaliseren met zulke acties.”

Lobbywerk

Joiris zegt dat er jarenlang "goed is overlegd met het stadsbestuur". "We hebben veel punten aangereikt om de Overpoort in nog betere banen te leiden. Er kwamen camera's na jarenlang lobbywerk en op uitdrukkelijke vraag van de uitbaters."

"Maar met alle verbeterpunten werd niets gedaan. Zes maanden geleden doofde het overleg zelfs helemaal uit. Dat De Gentse Tappers en Horeca Oost-Vlaanderen nu via de pers moeten vernemen dat er een grootscheepse actie komt, schiet in het verkeerde keelgat."

De politie benadrukt nog dat de controleactie niets te maken heeft met de heisa rond het sluiten van danscafé Decadance, ook in de Overpoort. "We zijn dit al maanden aan het plannen", zegt woordvoerder Langeraert.  "Niet iedereen zal gefouilleerd worden. Maar mensen kunnen eruit geplukt worden en gecontroleerd worden. Het hangt af van de omstandigheden."

"We willen dat de studenten alle mogelijkheden krijgen om te feesten. Maar mensen met slechte bedoelingen willen we er op voorhand zo veel mogelijk uit halen. Er zullen later dit jaar nog acties zoals deze volgen."

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio