Nieuwe microbrouwerij op zoek naar Brusselse identiteit

Brouwerij L' Ermitage opent de deuren

Brouwerij L' Ermitage opent de deuren

Nacim, François en Henri zijn fier op hun brouwsels. Foto: rdb

Brussel / Anderlecht -

In Anderlecht is afgelopen weekend een nieuwe brouwerij op feestelijke wijze geopend. Het gaat om L' Ermitage, een project van drie vrienden die zo het Brusselse bier een vaste plek op de wereldkaart willen geven. “Maar dat kunnen we niet alleen.”

Een kleine loods, achterin een gebouw in de Lambert Crickxstraat, huisvest voortaan brouwerij L'Ermitage. Het gaat om een microbrouwerij, een trend die de laatste jaren met onder andere Brussels Beer Project, No Science en Brasserie de la Senne, een enorme boost kent.

Drie vrienden schaarden zich maanden geleden achter het project, maar zaten lange tijd zonder locatie. Een biertje, Lanterne genaamd, hadden ze wel al. Maar voor het brouwproces weken ze uit naar Bastogne.

“Sinds juli brouwen we al onze bieren in Anderlecht”, glundert Nacim Menu. Samen met Henri Bensaria en François Simon zegde hij zijn job op om de schouders onder dit project te zetten.

Pand

“Het heeft veel moeite gekost, hard werk en een pak centen. Onze crowdfundingsactie eerder dit jaar bracht 30.000 euro op in plaats van de beoogde 20.000 euro. Maar de zoektocht naar een pand verliep niet van een leien dakje. We wilden graag in Elsene blijven, waar we ons project bedachten. De brouwerij kreeg trouwens de naam mee van de L'Ermitagestraat in Elsene waar we startten. Maar toen kwam dit pand vrij, niet ver van het stadscentrum en vlakbij brouwerij Cantillon. Lang hebben we niet getwijfeld.”

Op de vraag of een zoveelste microbrouwerij er uiteindelijk niet teveel aan zou zijn, klinkt het volmondig neen.

Goede vibe

“We hebben overlegd met Cantillon of zij onze komst wel zagen zitten. Ze waren er zelfs laaiend enthousiast over en vonden dat de wijk een goede ‘vibe’ zou geven. Ik denk trouwens dat het een goed plan is dat alle Brusselse brouwerijen samenwerken in plaats van mekaar kapot te concurreren. We willen graag een Brusselse brouwerij zijn én een Brusselse identiteit hebben. Het is belangrijk om onze stad op de wereldkaart te zetten. Maar dat kunnen we niet alleen. Het is wel de bedoeling onze bieren bijna enkel in Brussel te verkopen.”

Sinds dit weekend is een bezoek aan de brouwerij mogelijk op vrijdagen en zaterdagen. Meer informatie vind je op de Facebookpagina van L' Ermitage.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio