Sport met ballen? Bij deze petanqueploeg zijn alleen vrouwen zijn welkom

Sport met ballen? Bij deze petanqueploeg zijn alleen vrouwen zijn welkom

Eliane en Monique maken deel uit van de nieuwe vrouwenploeg. Foto: kvo

Waregem -

aregem heeft sinds kort een vrouwelijke petanqueploeg. Negen vrouwen trainen wekelijks samen en spelen tweewekelijks een thuismatch. Alleen, zonder mannen. “Maar ook bij ons kan het er hard aan toe gaan hoor.”

Elke dinsdagavond en zaterdagmiddag komen de negen vrouwen samen. Niet om te shoppen of echte vrouwendingen te doen, wel om petanque te spelen. Kapitein Eliane Allaert (66) uit Waregem komt samen met vier collega-petanquers over van een ploeg in Roeselare die recent stopte, vijf andere vrouwen sloten bij hun team aan. Een divers clubje, tussen de 37 en 72 jaar, druk bezette werkvrouwen en al even druk bezette gepensioneerden. Maar minstens twee keer per week maken ze tijd om samen te sporten.

‘Wij klagen niet’

“Toen onze ploeg in Roeselare stopte, vonden we dat zo jammer dat we besloten een vrouwenploeg op te starten in Waregem”, zegt speelster Monique De Witte (71) uit Waregem. “Op dinsdag trainen we samen in de Boulodroom onder het Pand, op zaterdag is er een match. Onze eerste match tegen Zottegem hebben we gewonnen. We hopen ergens in de middenmoot te eindigen.”

Ze rolden er bijna stuk voor stuk in via hun man, maar nu kunnen ze niet meer zonder hun petanquesport. Ze mogen ook met mannen spelen, op zondag, toch willen ze per se mee doen aan de vrouwencompetitie op zaterdag. “Dat is gewoon leuker. Bij ons reclameert er nooit iemand, mannen lopen vaak te klagen. Wij maken leute, het is geestiger met de vrouwen”, zegt Allaert.

Harde tantes

“Maar vergis je niet: wij spelen ook om te winnen. We kunnen harde tantes zijn en staan zeker ons mannetje. Het is niet omdat we vrouwen zijn, dat we minder competitief zijn”, zegt De Witte.

Al zijn er ook dingen die de mannen beter kunnen, geven de vrouwen toe. “Ne man is een betere schutter: hij kan dat klein balletje beter werpen dan een vrouw. Maar we oefenen erop.”

Het seizoen is net gestart, maar de voorbije maanden zaten de vrouwen niet stil. “De competitie loopt tijdens de wintermaanden, van oktober tot maart. We spelen dan ook binnen. Maar tijdens de zomer hebben we veel toernooien gespeeld, zoals in andere sporten. Nee, wij zitten niet vaak stil.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees