Iconische 'landmark' van 42 meter hoog wordt volledig in ere hersteld

Iconische 'landmark' van 42 meter hoog wordt volledig in ere hersteld

De nieuwe 'K' is bijna afgewerkt. Foto: kvo

Waregem -

42 meter hoge Bekaertschouw die normaal te zien is tot op de autosnelweg, is niet meer. De schouw werd gedeeltelijk afgebroken en wordt volledig in ere hersteld. Metsers klimmen tientallen meters hoog om de letters opnieuw te metsen.

Ze is een landmark in Waregem, de normaal 42 meter hoge schouw van Bekaert Textiles in de Molenstraat. De voorbije jaren werd de volledige Bekaertsite door intercommunale Leiedal omgevormd tot kmo-zone maar de schouw bleef behouden. Van in het begin was duidelijk dat Leiedal de fabriekschouw, die opgebouwd werd in 1964 en al jaren niet meer in gebruik is, niet wou slopen.

Recent bleek echter dat de tand des tijds zijn werk had gedaan en dat een renovatie niet uit te sluiten was. “Het vocht van de vroegere rookgassen en het vriesweer brachten schade aan, voornamelijk in de bovenste 10 meter en dus het dunste metswerk van de schouw”, zegt Tine Claeys van Leiedal.

K bijna klaar

Dus laten schouwrenoveerders zich tegenwoordig dagelijks tot een hoogte van 32 meter hijsen. De bovenste tien meter van de schouw werd afgebroken en wordt volledig heropgebouwd. Van de overige dertig meter van de schouw wordt het voegwerk langs de regenzijde hersteld. “De witte letters van Bekaert, die elk 2 meter hoog zijn, worden opnieuw ingemetst. De ‘K’ is bijna klaar”, zegt Claeys.

Ook aan de mechaniek wordt gesleuteld. “De schouw heeft 29 trekbanden die het metselwerk verstevigden en wapenden tegen de hoge warmte van de gassen. Naast het vervangen van negen trekbanden worden de overige 20 trekbanden opnieuw geschilderd. Ten slotte wordt de schouw beter toegankelijk gemaakt voor nazicht door openingen en een ladder.”

Landmark

De renovatie is een belangrijke onderdeel van de vernieuwing van de site Groenbek. “We willen de schouw renoveren tot landmark en relict uit het verleden. De schouw van ongeveer 42 m hoog is zichtbaar vanop de E17, spoorweg en Expresweg”, zegt Claeys. De schouw is inmiddels niet meer in gebruik.

De renovatiewerken zijn recent gestart en nemen ongeveer drie maanden in beslag, afhankelijk van de weersomstandigheden. De renovatiewerken verlopen via een hangstelling waardoor er weinig hinder is voor de aanwezige bedrijven of werven van nieuwe bedrijfsgebouwen op Groenbek. Na deze renovatiewerken zal Leiedal een verlichting op de schouw plaatsen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees