Bles verwacht komend weekend 2.000 bierliefhebbers

Aartsvijand krijgt bloedrood bier

Het bestuur van de Bles-biervereniging is trots op de nieuwste bier-creatie. Foto: dvp

Zottegem -

Biervereniging Bles stelt komend weekend een Alva-bier voor tijdens de 24ste nationale bierhappening in Zottegem. “Alva liet Zottegems bloed vloeien, wij laten bier vloeien.”

Bles brengt als organisator van de drukbezochte bierhappening jaarlijks een nieuw bier op de markt. Dat ze dit jaar kozen voor een bier dat verwijst naar het Zottegems Egmontjaar 2018 hoeft niet te verbazen, maar dat net de hertog van Alva op de etiketten prijkt misschien wel.

“In Spanje wordt Alva beschouwd als een briljante generaal, maar voor de Zottegemnaren verdient hij het eigenlijk niet dat er een bier naar hem vernoemd wordt”, geeft Johan De Vleeschouwer, de voorzitter van Bles, toe.

“Hij werd tijdens de beeldenstorm door de Spaanse koning naar onze streek gestuurd om orde op zaken te stellen en richtte een bloedraad op, die uiteindelijk het leven kostte aan meer dan 1.000 mensen, onder wie dat van Lamoraal Egmont, onze Zottegemse held. Om al dat bloedvergieten te benadrukken kozen we voor een bloedrood bier, eigenlijk een blond bier dat we gekleurd hebben met vlierbessensap. Het heeft 15 graden Plato (drukt de dichtheid van het wort uit, de suikerverhouding, nvdr.) en een alcoholpercentage van 6,8%. Ook dat is geen toeval, want Egmont werd in het jaar 1568 onthoofd.”

100 verschillende bieren

Tijdens de bierhappening, op zaterdag 14 oktober in de feestzaal van de Bevegemse Vijvers, zal uiteraard niet enkel het Alva-bier te proeven zijn. 25 brouwers brengen samen liefst 100 verschillende bieren mee. “We hebben veel brouwers moeten weigeren”, zegt Johan niet zonder enige trots. “Dat bewijst dat onze bierhappening iets te bieden heeft. We focussen op kleinere brouwerijen met minder bekende bieren, maar evengoed op nieuwe bieren en primeurs. Het concept blijft na al die jaren ongewijzigd. De toegang bedraagt slechts 2 euro en voor 10 euro krijg je een starterspakket met een bierglas, enkele jetons en een lijst van de verschillende brouwers en de bieren die ze hebben meegebracht.”

Bles zet ook elk jaar in op foodpairing, waarbij gerechten met bijpassend bier gepresenteerd worden. Dit jaar worden mosselen en oesters klaargemaakt op de barbecue.

INFO

www.bles.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio