Mechelen-Noord onderzoekt inzet drones voor bewaking

Mechelen-Noord onderzoekt inzet drones voor bewaking

Foto: credit

Mechelen -

Industrie Mechelen-Noord, de vereniging van de bedrijven, krijgt van de Vlaamse overheid 20.000 euro. Daarmee moet ze onderzoeken of de inzet van drones voor de bewaking van de twee bedrijventerreinen mogelijk is.

Mechelen-Noord I en II zijn uitgestrekt en ze worden ook nog eens doorkruist door de E19. “Wij hebben al een tiental jaar consortiumbewaking. Een groot probleem met inbraken is er niet. Maar bij een melding is zo’n drone vaak sneller ter plaatse en heeft hij een beter overzicht dan de bewakingsagent die beneden staat. Drones kunnen een mooie aanvulling zijn”, reageert Stefaan Van Thielen, voorzitter van Industrie Mechelen-Noord.

Het idee voor drones is in eerste instantie ook niet ontstaan vanuit veiligheidsoogpunt, maar vanuit een bezorgdheid over mobiliteit. Toen nog voor de start van de huidige werkzaamheden aan de brug over de E19 op de Blarenberglaan, die momenteel voor hinder zorgen. “Een bedrijf in Mechelen-Noord dat met drones werkt, stelde enkele maanden geleden voor om de verkeersstromen in de buurt te filmen en die gegevens te bezorgen aan de politie. Tijdens dat gesprek werd ook het idee voor bewaking van onze terreinen geopperd”, zegt Stefaan Van Thielen.

Eerst screening

Toch is het nog geen uitgemaakte zaak of er effectief drones komen in Mechelen-Noord. Eerst gebeurt er met de Vlaamse subsidie een screening. Onder meer de Privacycommissie zal zich over het dossier buigen. “Specifieke wetgeving voor drones met camera’s is er nog niet, dus geldt voorlopig deze voor mobiele camera’s”, zegt woordvoerster Caroline De Geest. 

De stad Mechelen krijgt van Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) 69.000 euro voor een onderzoek. Dat geld moet dienen om de overlast van geparkeerde vrachtwagens aan te pakken. Dat probleem stelt zich ook in Mechelen-Zuid en Ragheno.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio