Man voor de rechter omdat hij dreigde met aanslag in Kinepolis

Kortrijk / Menen -

Voor het dreigen met een aanslag in de Kinepolis, precies één dag na de terroristische aanslagen in Brussel vorig jaar, staat een Menennaar terecht.

23 maart vorig jaar. Midden in een filmvoorstelling in de Kinepolis in Kortrijk valt de politie binnen en wordt A. S. (26) opgepakt. Andere bioscoopbezoekers hadden alarm geslagen omdat de twintiger uit Menen met een aanslag had gedreigd. Gisteren moest S. zich daarvoor verantwoorden op de rechtbank van Kortrijk. Volgens de verdediging gaat het om een valse klacht, ingegeven uit schrik door de gebeurtenissen de dag voordien: de terroristische aanslagen in Brussel.

S. was samen met een vriend naar de late voorstelling van de film Batman v Superman aan het kijken, toen hij even de zaal verliet. Bij terugkomst ging hij op een andere plaats zitten, naast de groep die voordien achter hem zat. De jongen naast hem voelde zich ongemakkelijk en verplaatste zich, waarop de beklaagde een stoel opschoof. “Hij zei ‘jullie zijn allemaal medeplichtig aan wat er straks zal gebeuren’. Uit schrik verliet het groepje de zaal”, aldus de openbare aanklager, die ook nog stelde dat onderzoek uitwees dat de beklaagde geradicaliseerd is en sympathie heeft voor IS.

Baard

Dat wordt fel betwist door de verdediging. “De politie dacht dat ze een terrorist hadden opgepakt, maar dat klopt totaal niet”, aldus zijn advocaat Tim De Vogelaere. “Door wat er in Brussel was gebeurd, stonden de zenuwen hooggespannen bij zowel de politie als de publieke opinie. Het is begrijpelijk dat mensen daardoor schrik hadden van mijn cliënt. Maar het is geen misdrijf om er gevaarlijk uit te zien en al zeker niet om in een bioscoopzaal te zitten.”

Volgens de verdediging kreeg S., die een baard heeft, verschillende racistische verwijten naar zijn hoofd. “Daarom verliet hij de zaal. Om de security te zoeken, maar hij vond niemand. Daarop besliste hij om met de jongeren in dialoog te gaan. Hij had geen slechte intenties. Op geen enkel ogenblik heeft hij gedreigd met een aanslag. In de zaal zaten nog heel wat andere bezoekers en allemaal verklaarden ze dat ze niets hebben gehoord.”

Het groepje bioscoopbezoekers stelde zich geen burgerlijke partij. Kinepolis wel. Er wordt 3.000 euro schadevergoeding gevraagd omdat er de weken nadien veel minder mensen naar de film zijn geweest. De verdediging betwist dat omdat er over het incident niet werd gecommuniceerd. De openbare aanklager vorderde een werkstraf. Vonnis op 6 november.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio