PAARDENSPORT csio lummen - Peter Postelmans moet afscheid nemen van zijn levenswerk

“Ik ga momenteel door een diep rouwproces”

Olivier Philippaerts in actie op de CSIO Lummen in 2012. “Droevig nieuws”, zegt vader Ludo Philippaerts. Foto: BELGA

Triest nieuws in de paardensport: CSIO Lummen, de Belgische landenprijs, gaat volgend jaar niet meer door. Opvallend, want de jongste editie was de mooiste en beste in 25 jaar. Organisator Peter Postelmans houdt er een financiële kater aan over en trekt er de stekker uit: “Ik ben in diepe rouw, er komt een einde aan mijn levenswerk.”

Peter Postelmans bedacht jaren geleden een uniek concept: voorbereidende wedstrijden voor het buitenseizoen organiseren. Die Springtour was een schot in de roos, met weekends waarbij ruim 1.000 paarden kwamen opdraven.

Zo werd de Springtour ook de belangrijkste sponsor van zijn landenprijs, die op zijn beurt uitgroeide tot de wereldtop. Postelmans slaagde erin om toe te treden tot de Divisie I-wedstrijden, waarvan er wereldwijd slechts acht zijn. Daar hangt evenwel een prijskaartje aan vast: 2,3 miljoen euro.

Die lucratieve formule was andere organisatoren uiteraard niet ontgaan. Tot voor vijf jaar organiseerde Lummen quasi exclusief. De voorbije jaren is er in dezelfde periode veel concurrentie bijgekomen, die allemaal een stukje van de taart opeisten. Het stukje dat voor de familie Postelmans overbleef, werd met de jaren kleiner.

Terugval

“Het is een publiek geheim dat onze Springtour de CSIO overeind hield”, reageert Peter Postelmans aangeslagen.

“Door de concurrentie hielden we rekening met een terugval van het aantal inschrijvingen, maar we hadden nooit gedacht dat het zo drastisch zou zijn. We zijn teruggevallen naar één derde van het oorspronkelijk aantal paarden. Dan is de rekening snel gemaakt.”

“We hebben alles geprobeerd, met veel investeerders gepraat, zelfs met de Limburgse Reconversie Maatschappij. Feit is dat we zo’n 20 procent tekortkomen. CSIO Lummen is mijn levenswerk. Dat het niet meer kan doorgaan, valt me heel zwaar. Ik ga door een diep rouwproces. We investeerden vorig jaar opnieuw in onder meer nieuwe pistes.”

“Onze landenprijs in mei was zelfs de beste editie ooit. Ik ben momenteel in diepe rouw”, besluit Postelmans.

Net door het prijskaartje staan weinig organisatoren te springen om een landenprijs te organiseren, wat impliceert dat België volgend jaar wellicht geen landenwedstrijd heeft.

Of er überhaupt nog een Springtour in Lummen doorgaat, is vandaag koffiedik kijken. Er moet nog prijzengeld uitbetaald worden en die rekening moet eerst vereffend worden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio