Zo veel vroegtijdige schoolverlaters dat project aan alarmbel trekt: “Wij kunnen de toevloed niet meer aan”

Zo veel vroegtijdige schoolverlaters dat project aan alarmbel trekt: “Wij kunnen de toevloed niet meer aan”

Pieter Baert, oprichter van Zwerfgoed: “Zelfs een diploma is geen garantie meer om een job te vinden. Hierdoor raken jongeren het geloof in zichzelf kwijt.” Foto: fvv

Gent -

Het Gentse onderwijs kent een groeiende toevloed van leerlingen die niet meer naar school willen. Dat zegt Pieter Baert van vzw Zwerfgoed, waar schoolmoeë jongeren op adem kunnen komen. Van Vlaamse kansarme jongeren over Roma tot rijkeluiszoontjes: Baert kan de toestroom amper aan. “Het onderwijs zit in een vicieuze cirkel en steeds meer jongeren vallen uit de boot.”

Tussen de residentiële villa’s in de Beekstraat in Mariakerke schuilt Zwerfgoed. Het domein met een moestuin, een serre en een atelier kan je nog het best omschrijven als een zorgboerderij. Eentje met een bijzondere functie: jongeren die schoolmoe zijn, kunnen hier een tijdje meedraaien. ‘Op time-out gaan’, heet dat. Er is één regel: niemand moet iets doen tegen zijn zin.

“Ik zit gewoon niet graag achter die schoolbank”, zegt Timo* (16), die al op de tweede schooldag uitviel. “Het tempo ligt te hoog en de leerstof interesseert me niet. Ik voel me er het zoveelste nummer.”

Geen fut om te beginnen

Timo heeft net tomaten voor de middagsoep geplukt in de serre, samen met Gijs (18). Die is al drie jaar niet meer naar school geweest. “Ik vloog telkens buiten omdat ik rebelleerde. Op een gegeven moment heb ik gewoon gezegd: Foert, het hoeft niet meer voor mij. Nu zit ik zo ver achter dat ik geen fut meer heb om opnieuw te beginnen. Ik probeer werk te zoeken, maar het is knokken zonder diploma.”

Zo veel vroegtijdige schoolverlaters dat project aan alarmbel trekt: “Wij kunnen de toevloed niet meer aan”
De schoolmoeë jongeren helpen in de tuin, als ze dat willen, en drinken daarna soep in de tent. Time-out, heet dat. Foto: fvv

Voor jongeren als Gijs en ­Timo heeft Pieter Baert de vzw Zwerfgoed negen jaar geleden opgericht. Sindsdien komen er dagelijks vijf à zes bezoekers. Van kansarme Vlaamse leerlingen over Roma tot rijkeluiszoontjes. Maar Baert kan de groeiende toevloed van ontspoorde leerlingen niet langer aan. “Tien jaar geleden haakten ze af rond de herfstvakantie. Nu moet ik al vanaf 1 september jongeren weigeren omdat het hier volzet is.”

Te veel druk

De moderne maatschappij legt jongeren te veel druk op, zegt Baert. “De druk om een diploma te halen, is enorm groot maar door de krappe arbeidsmarkt is zelfs dat geen garantie meer om een job te vinden. Jongeren beseffen dat, krijgen faalangst en ontploffen op school.”

Volgens Baert zijn scholen ook steeds selectiever bij hun inschrijvingen. Leerlingen die in het verleden al een paar keer werden buitengegooid, vinden nog heel moeilijk een nieuwe school.

Burgerbudget

Ondanks de stijgende vraag krijgen projecten als Zwerfgoed geen structurele middelen van de overheid. Baert hoopt op een kapitaalinjectie via het Burgerbudget.

Zwerfgoed is niet het enige time-outproject dat aan de alarmbel trekt. “De druk wordt steeds groter”, zegt ook Wouter Decoodt van Apart vzw, die schoolmoeë jongeren begeleidt in Gent en andere steden. “De thuissituatie van jongeren is vandaag veel complexer, waardoor ze minder tijd overhouden om met school bezig te zijn. Maar de klassen zijn vaak zo groot dat leerkrachten geen tijd overhouden om met de persoon bezig te zijn.”

* Uit respect voor de jongeren zijn de namen veranderd.

INFO

ookmijn.stad.gent/burgerbudget

www.stemzwerfgoed.be/

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees