"Mensen die in armoede leven, stellen doktersbezoek nog te vaak uit"

"Mensen die in armoede leven, stellen doktersbezoek nog te vaak uit"

Aftrap campagne Werelddag Verzet tegen Armoede Foto: af

Gent - 1 op 5 van de Gentenaars leeft in armoede. Hun grootste zorg: gezondheid. Gisteren werd in het AZ Jan Palfijn de aftrap gegeven van de campagne voor de Werelddag Verzet tegen armoede, die op 17 oktober plaatsvindt. "Mensen die in armoede leven, stellen doktersbezoek nog te vaak uit."

Met een tattooshop in het AZ Jan Palfijn werd gisteren het startschot gegeven van de campage voor de Werelddag Verzet tegen Armoede, die op 17 oktober plaatsvindt.

"Mensen die in armoede leven zijn door de dagelijkse stress om te overleven kwetsbaar op mentaal vlak", zegt ervaringsdeskundige Carine Blomme. "Ze gaan slapen en staan op met stress, dat vreet aan hun draagkracht en zelfvertrouwen. Ze stellen een bezoek aan de dokter uit om financiële redenen en uit schaamte, soms wachten mensen zolang dat een opname in het ziekenhuis niet meer kan uitgesloten worden." 

Hierdoor neemt vooral het risico op mentale gezondheidsproblemen toe. "Maar voor een consultatie bij een psycholoog is er tot hiertoe geen tussenkomst van de ziekteverzekering", zegt schepen van Armoedebestrijding Rudy Coddens (SP.A). "Er zijn goedkopere opties zoals het Centrum Voor Geestelijke Gezondheid, maar daar lopen lange wachtlijsten." 

Om het probleem in de kijker te zetten, duiken op 17 oktober tattooshops op in de hele stad. 's Avonds is er een slotceremonie op het Sint-Pietersplein.  

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio