Mathilde bezoekt ‘containerdorp’ van Universiteit Antwerpen

Edegem -

Hoog bezoek dinsdag in Poliopolis, het containerdorp van UAntwerpen waar deze zomer 30 vrijwilligers twee nieuwe poliovaccins hebben getest. Koningin Mathilde sprak met enkele medewerkers en de onderzoekers achter de studie en ook met de allereerste deelneemster die het dorp bewoonde. Ook de koningin ondervond last van de actiedag van de socialistische overheidsvakbond ACOD en arriveerde met 10 minuten vertraging.

Deze zomer gingen twee groepen van 15 Nederlanders vier weken in volledige quarantaine om twee kandidaat-poliovaccins uit te testen. De resultaten van de studie worden nu volop verwerkt, pas tegen het einde van het jaar zal duidelijk zijn welke richting het uitgaat. Koningin Mathilde wilde die resultaten niet afwachten en kwam dinsdag kennismaken met de onderzoekers en medewerkers.

De koningin toonde zich enorm onder de indruk van het onderzoek, dat tot stand kwam dankzij de Bill & Melinda Gates Foundation die de financiering op zich nam. “Ik stel me de vraag hoe de selecties gebeurden van de deelnemers in de eerste fase en wat er met de resultaten gebeurt nu we in de tweede fase van het onderzoek zitten”, zei ze bij aankomst. “Proficiat aan het hele team, dit was een werk van maanden, dus ik kijk uit naar de resultaten.”

Prof. dr. Pierre Van Damme is enorm trots op zijn team. “We zijn een hecht team van 11 mensen geworden en zullen ook de komende jaren nog nauw samenwerken. Ik ben vooral vereerd dat België werd uitgekozen om deze unieke studie te kunnen uitvoeren, wellicht omdat wij efficiënt en hard werken en omdat de vaccinatiegraad in ons land zeer hoog ligt.”

De studie in Antwerpen was uniek in de wereld en werd nooit elders uitgevoerd. Het containerdorp aan UZA mag nog twee jaar blijven staan en wordt in de toekomst wellicht gebruikt voor andere, soortgelijke onderzoeken waarbij quarantaine vereist is.

Mathilde bezoekt ‘containerdorp’ van Universiteit Antwerpen
Foto: Maaike Floor
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio