Stuff improviseert live op filmscores uit horrorfilms in Vooruit

Stuff improviseert live op filmscores uit horrorfilms in Vooruit

Stuff. hier tijdens Ha'Fest in de Handelsbeurs, eind april. Foto: Steven Hendrix

Gent - Film Fest Gent houdt ook in de 44ste editie aan de traditie vast om muziek de nodige aandacht te geven. Op de World Soundtrack Awards is het nog even wachten tot woensdag 18 oktober en de dag erna, op donderdag 19 oktober is Dirk Brossé dirigent van het Brussels Philharmonic en Brussels Jazz Orchestra en laat hij hen beroemde soundtracks uit films als The Pink Panther, Mission Impossible en La La Land spelen. Maar woensdag 11 oktober pakken Vooruit en Film Fest uit met STUFF. Plays Howard Shore: De Gents-Antwerpse jazzgroep van het moment improviseert live op filmscènes van horrorfilms van David Cronenberg.

STUFF. plays Howard Shore verwijst naar de componist Howard Shore waarmee filmmaker David Cronenberg werkte. Al vrijwel meteen na zijn doorbraak in de jaren ‘70 doet de Canadese filmregisseur David Cronenberg het hart van menig (horror)filmfanaat sneller slaan. Zijn oeuvre bestaat uit een hyper-persoonlijke mix van body horror, science fiction, psychologische thriller en zwarte komedie. Meer dan eens gebeurt het dat scènes uit zijn films zich vastbranden op je netvlies:  het exploderende hoofd uit ‘Scanners’ of James Woods die in een tv wordt gezogen in ‘Videodrome’ ziin daar een paar voorbeelden van.

Vrijwel al zijn films (behalve ‘The Dead Zone’ uit 1983) zijn voorzien van muziek door componist Howard Shore. Shores soundtracks variëren van orkestraal werk tot atmosferische synth over Ornette Coleman free jazz en Marokkaanse Gnawa. Howard Shore is verre van onbekend in de filmmuziek: hij maakte ook soundtracks voor onder meer ‘Seven’, ‘Lord Of The Rings’ en ‘The Departed’. 

 

Toen Vooruit en Fim Fest Gent aan STUFF. vroegen ol iets te doen met filmmuziek kwam de groep meteen uit bij Howard Shore en David Cronenberg. Als überfans halen ze de iconisch geworden thema's van cult-klassiekers als ‘Scanners’, ‘Videodrome’ en ‘Existenz’ al improviserend door de mangel. Ze doen dat op een speciaal ontworpen video-installatie van Frederik Jassogne en Bart Moens.

STUFF. Plays Howard Shore. Woensdag 11 oktober om 20 uur in Vooruit, theaterzaal. Afterparty in Vooruit café. Tickets via de site van Vooruit.

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio