Museum en archief kampen met schimmel: “Het zit zelfs op de boeken”

Museum en archief kampen met schimmel: “Het zit zelfs op de boeken”

Schepen Wim Bergé belooft beterschap voor de beschimmelde muren. Foto: fg

Tienen -

Het museum Toreke en het archief in Tienen kampen met een schimmelprobleem. “Binnenkort wordt het aangepakt”, belooft schepen Wim Bergé .

Oppositieraadslid Jean Defau (SP.A) klaagt de toestand aan. “Het probleem moet dringend worden aangepakt of het Toreke verliest zijn erkenning als museum”, zegt hij. “De schimmel zit zelfs op boeken van de bibliotheek in de archiefruimte. Het culturele beleid van de stad blijft in gebreke.”

De schimmel komt voor op zowel de binnen- als buitenmuren van het Toreke. In het museum kan je vondsten en resultaten van de Gallo-Romeinse site van het Grijpenveld in Tienen bekijken. De schimmel oogt niet mooi tussen de pronkstukken. Er zijn drastische ingrepen nodig om het kwaad te bestrijden. Of het museum een tijdje dicht zal moeten blijven tijdens deze werken, is niet geweten.

Verbetering op komst

Schepen van Cultuur Wim Bergé (CD&V) spreekt tegen dat het beleid in gebreke blijft. “Een onderzoek wijst uit dat de muren inderdaad last hebben van zowel insijpelend regenwater als van opstijgend grondwater”, zegt hij. “Ingemetselde afvoerbuizen met waterkeringen functioneren niet goed. De voegen in de muren zijn niet meer waterdicht. Ook het grondbeton en de muurbepleisteringen begaven het.”

Hij stipt verder aan dat binnenkort het dak wordt aangepakt om de waterafvoer te verbeteren. “Het werk gaat eerstdaags in aanbesteding en kan in het voorjaar 2018 uitgevoerd worden. Het is een eerste fase.”

In een tweede fase krijgen de muren een laag waterdichte cement. Aan de binnenzijde worden plinten en natte bepleisteringen verwijderd om de muren te laten drogen. Een derde fase omvat het waterdicht maken van muurvoegen en het aanbrengen van nieuwe bepleisteringen en plinten.

Het hele museumgebouw krijgt ook een extra isolatie en een systeem dat de verwarming, koeling, luchtvochtigheid en het energieverbruik op peil houdt.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio