Dagbladhandelaar zet politie op het spoor van valsmunters

Dagbladhandelaar zet politie op het spoor van valsmunters

Zaakvoerder Luc Ceunis denkt dat het gaat om de mannen die vorige week ook toesloegen bij slagerij Verbustel. Foto: mvl

Dilbeek / Ternat -

De politie heeft dinsdagmiddag twee valsmunters opgepakt nadat ze een vals briefje van vijftig euro hadden uitgegeven in krantenwinkel Publi-Center. Of het om dezelfde valsmunters gaat als bij de Dilbeekse slager vorige week, is nog onduidelijk.

Voor de tweede week op rij probeerde een valsmunter toe te slaan bij een Dilbeekse handelaar. Met een vals briefje van vijftig euro probeerde een kleine, Franstalige man dinsdagvoormiddag omstreeks kwart voor elf een pak sigaretten te kopen bij dagbladhandel Publi-Center op de Brusselstraat in Groot-Bijgaarden. “Ik had vrij snel het gevoel dat er iets niet klopte”, doet zaakvoerder Luc Ceunis zijn verhaal.

“Op het moment dat de man de zaak binnen kwam waren er een viertal klanten. Maar hij drong zich op en wou de klanten voorsteken. Hij bestelde een pakje sigaretten en wou betalen met een briefje van vijftig euro. Maar omdat de man zich zo verdacht gedroeg, deed ik een extra controle en het briefje bleek vals. Op het eerste zicht leek het perfect want het watermerk was aanwezig, maar de extra veiligheidsstreep ontbrak waardoor ik wist dat het om een vals biljet ging”, vertelt Luc.

Politie gebeld

“De man wou dan het biljet terug, zogezegd omdat hij wist van wie hij het gekregen had en het kon omruilen. Maar dat weigerde ik waarop hij de winkel verliet. Ik belde meteen de politie en die vroegen me of de verdachte nog in de buurt was”, gaat Luc verder. “Ik zag de man nog net de parking hiertegenover op wandelen, waar blijkbaar een kompaan stond te wachten. Toen ze zagen dat ik aan het bellen was, sloegen ze op de vlucht richting Ternat. Gelukkig kon ik de nummerplaat doorgeven aan de politie.”

De politie kon het duo uiteindelijk klemrijden aan de elektriciteitscentrale in Sint-Ulriks-Kapelle. “Achteraf hoorde ik dat ze tijdens hun vlucht valse briefjes uit het raam hadden gegooid en dat de politie nog pakketjes vals geld in hun auto had gevonden”, zegt Luc. Gilles Blondeau van het parket Halle-Vilvoorde bevestigt dat de twee mannen uit het Brusselse werden opgepakt met vals geld in hun wagen. Ze worden beiden verhoord en woensdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Camerabeelden

Luc is bijna zeker dat het gaat om de mannen die vorige week ook toesloegen bij slagerij Verbustel in het centrum van Dilbeek. Beenhouwer Gino had, nadat de feiten gepleegd waren, uit pure frustratie de camerabeelden met de dader online gezet. “Ik heb de beelden zelf niet gezien, maar mijn vrouw vertelde het me vorige week”, vertelt Luc. “Ik had daarom mijn personeel net gevraagd om extra waakzaam te zijn. De oproep heeft dus zeker geholpen om de waakzaamheid te verhogen want de daders zijn nu gepakt door de sociale controle en het snel ingrijpen van de politie.”

“Ik zou het zeer jammer vinden mocht de beenhouwer nu een straf krijgen voor het schenden van de privacy, of dat de daders hun straf ontlopen. Sociale controle tussen handelaars werkt en om elkaar te waarschuwen zouden we misschien beter met mekaar moeten communiceren. Het is misschien een idee om een BIN of communicatiegroep onder handelaars op te richten”, besluit Luc.

De politie van Dilbeek wou gisteren nog niet bevestigen of de verdachten beide feiten hadden gepleegd.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio