Tienen in opperbeste feeststemming voor Kweikersdag

Tienen in opperbeste feeststemming voor Kweikersdag

Zowel jong als oud genoot van het volksfeest. Foto: fg

Tienen -

Tienen was dinsdag in feeststemming voor de Kweikersdag, de stedelijke feestdag, waarop de witblauwe vlaggen op veel plaatsen wapperden. Maar vanuit de oppositie klonk dat het stadsbestuur te veel tijd stak in feesten in plaats van kansarmoede.

De tiende van de tiende maand in Tienen: de vereniging OpgewekTienen maakte vorig jaar van die tienen een heus feest. Het viel in de smaak en voor de tweede editie werd het stationsplein ingepalmd. Er kwam andermaal veel volk op af, niettegenstaande de weergoden niet echt goed meewilden. De Kweikersdag is genoemd naar de eend, die in een ver verleden door een koster op Pinksteren werd losgelaten bij gebrek aan een vredesduif. De Tienenaars houden er de spotnaam “kweiker” (eend) aan over.

150 figuranten omringden laat in de avond de optocht van de reuzen Jan en Mie terwijl de kerkklokken luidden. De Reuzenharmonie speelde muziek, zoals het Tiense stadslied. Het Stationsplein bracht straattheater, circusacrobatie en kunst. Treinreizigers werden in Pand 10, het vroegere stationsbuffet, verwelkomd met een streepje muziek. Buiten stonden kraampjes met eten en drank en kinderen vonden hun gading op speeltuigen.

Strijden voor kansarmoede

De tweede editie van de Kweikersdag werd wel overschaduwd door kritiek vanuit de oppositie. De slogan ‘Tienen tintelende stad’ geldt voor de SP.A niet voor iedereen die in Tienen woont. De partij deelt aanstaande zondag aan het de zondagsmarkt aan parking Kazerne rode appels uit als symbool tegen armoede. De oppositiepartij stelt vast dat armoede onverminderd blijft toenemen in de suikerstad. Minder feesten en meer dialoog in de strijd tegen kansarmoede, klinkt het bij de oppositiepartij.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees