Kortrijk had primeur, maar is nu de pineut

Kortrijk had primeur, maar is nu de pineut

Als het van VVSG afhangt dan moet Kortrijk alle groene Shop & Go-plaatsen in het rood verven. Foto: loh

Kortrijk -

Kortrijk vond in 2013 de Shop & Go uit en schilderde deze parkeervakken groen. De vereniging van steden en gemeenten wil nu echter een rode kleur. Kortrijk kijkt nog even de kat uit de boom.

In een advies van de vereniging van steden en gemeenten (VVSG) wordt gezegd dat kleurmarkeringen voor taxi's, autodelen, bewoners en voorbehouden plaatsen voor personen met een beperking best gelijkaardig worden aangeduid. Het is met andere woorden de bedoeling dat alle steden en gemeenten hetzelfde kleurgebruik toepassen. Of dat gemeenten waar het nu anders is, hier naar evolueren.

Volgens dat advies zouden de Shop & Go-plaatsen in Kortrijk een rode markering moeten krijgen. En geen groene zoals nu in Kortrijk het geval is.

Niet bindend

“Dit roept toch een aantal vragen op”, zegt gemeenteraadslid Matti Vandemaele (Groen). “Zal de stad in functie van de leesbaarheid voor de bezoekers of bewoners meestappen in de uniforme rode aanduiding voor Shop & Go en een groene voor autodelen en elektrische wagens? En wanneer zal dat gebeuren? Er is trouwens ook een kostprijs verbonden aan het herschilderen.”

Schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) voelt zich een beetje in snelheid genomen. In 2013 had Kortrijk de primeur van deze vakken Shop & Go waarbij een bezoeker in de stad of deelgemeente een half uur gratis kon parkeren in groene vakken. Heel wat steden hebben het idee nadien overgenomen. Zo hebben bijvoorbeeld ook Wevelgem en Waregem groene vakken. En nog niet zo lang geleden kwam Brussel kijken naar Kortrijk hoe Shop & Go gerealiseerd werd.

Schepen Weydts is niet van plan onmiddellijk het roer om te gooien. “Dit advies is voorlopig niet bindend. Ik ga akkoord met een pleidooi voor uniformiteit maar Kortrijk was de eerste stad die andere markeringen gebruikte. We zijn een beetje slachtoffer van onze pioniersrol.”

500 plaatsen

“Ook in Wevelgem en Waregem wordt Shop & Go in het groen aangeduid. Rood wijst eerder op verbod en daarom viel onze keuze op groen. Voorlopig passen we de kleur dan ook niet aan. Heel veel mensen kennen het principe aan de hand van die groene kleur. Shop & Go-parkeerplaatsen worden vaak de groene plaatsen genoemd. Als op termijn andere steden voor rood kiezen, zullen we bekijken of we daarin meegaan.”

Het aanpassen van de 500 Shop & Go-plaatsen zou de stad Kortrijk 60.000 euro kosten. Roeselare zal haar Shop & Go alvast rood verven en volgt daarmee het advies van VVSG.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees