Heel Olsene in de ban van eeuwenoude ondergrondse tunnel: bestaat die of niet?

Heel Olsene in de ban van eeuwenoude ondergrondse tunnel: bestaat die of niet?

Eric Beeuwsaert, Jean-Pierre Cnudde, Peter Bral en Patric Jacobs gaan de dorpsmythe te lijf, met hun onderzoeksmateriaal. Foto: lvh

Zulte -

Het houdt de Olsenaar al eeuwen bezig: ligt er een tunnel onder de dreef tussen het Kasteel en de grot in Olsene? Drie geologen zochten het dinsdag uit aan de hand van hoogtechnologische snufjes. Maar op het antwoord is het nog enkele dagen wachten.

Midden juli besliste de cultuurraad om zich eens en voor altijd te vergewissen van de waarheid rond de tunnel van Olsene.

Voorzitter Patric Jacobs is immers de juiste man op de juiste plaats: hij is professor emiritus geologie en bouwde samen met enkele collega's van de Universiteit Gent aan een systeem om via elektrische stroom de bodem te onderzoeken.

“Een aantal kabels van in totaal dertig meter, verschillende elektroden, de bak waar we de metingen mee uitvoeren en een generator om de gelijkstroom te leveren: dat is nodig om de mogelijke tunnel te ontdekken”, vertelt Patric.

“Samen met professor Jean-Pierre Cnudde en technisch ingenieur Eric Beeuwsaert voeren we een zestal metingen uit in de dreef. Die metingen gaan tot zo'n drie meter diep, maar zelfs als de tunnel dieper zit, kunnen we dat opvangen. De aarde erboven zal immers verstoord zijn door het graven van de tunnel. Op een uitslag is het nog even wachten. Alle cijfers die vandaag verzameld worden, komen in een tabel terecht. Die moet dan geïnterpreteerd en berekend worden vooraleer we uitsluitsel kunnen geven over de tunnel.”

Ontsnappingsroute

Een van de aandachtige toeschouwers is Peter Bral, erfgoedwerker in Zulte en lid van de cultuurraad. Hij volgt de werken uiteraard met veel interesse. “De eerste vermelding van het kasteel in Olsene dateert al van 1088, in een periode dat ontsnappingsroutes vaak nodig waren voor roversbendes. Als er een tunnel ligt, vermoed ik dat die eindigt bij de ingang van het kasteeldomein en de bijgebouwen daar”, vertelt hij.

Volgens de overlevering zou de andere uitgang onder de Mariagrot verstopt zitten. “De grot werd immers op een vreemde locatie geplaatst. Er zit trouwens een ondergrondse ruimte onder, dat staat vast.”

“Ik schat de kansen dat we een tunnel ontdekken op fiftyfifty. Dat we daarmee wel een leuk dorpsverhaal mogelijk tenietdoen? Oké, maar dan stop je best ook met alle andere opgravingen.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio