Oudste vereniging van Zottegem bestaat alleen maar uit mannen

Het bestuur van Moed en Volharding met het reglement op een affiche die dateert uit de 19de eeuw. Foto: dvp

Zottegem -

De koninklijke boldersmaatschappij Moed en Volharding werd gehuldigd door het stadsbestuur omdat ze 145 jaar bestaat. Het is de oudste vereniging in Zottegem en tegenwoordig tegelijk uniek in zijn soort.

Uniek omdat anders dan bij het klassieke krulbollen, waarbij op een baan van 9 meter wordt gespeeld, de bolders van Moed en Volharding het spel op een kleinere oppervlakte spelen, met 9 kegels en afgeschuinde bollen.

“Die omslag gebeurde omstreeks 1932”, vertelt Guido De Maeseneer (64). Hij is al 10 jaar voorzitter van de club en al meer dan 20 jaar lid.

“Vroeger speelde men in bijna elk café van Zottegem het zogenaamde krulbollen, op meerdere bolbanen van 9 meter lang. Door plaatsgebrek was men genoodzaakt naar oplossingen te zoeken en zo zijn we tot de huidige manier van spelen gekomen. Voor zover ik weet, wordt deze variant nergens anders gespeeld.”

Tien leden

Moed en Volharding werd opgericht in 1872 en kon al die jaren op genoeg belangstelling rekenen. Momenteel zijn er 10 leden, van wie de meesten rond 60 jaar oud zijn. Het jongste lid is 40 jaar oud.

Opvallend is dat enkel mannen lid zijn.

Volgens Guido moet daar niet veel achter gezocht worden. “Het is historisch zo gegroeid”, lacht hij. “We komen elke tweede maandagavond samen om te spelen, behalve in juli en augustus. We speelden lange tijd in café De Kring op de markt, maar tegenwoordig in Café De Luchtbal, waar de cafébaas wat extra ruimte voor ons creëert door de biljarttafel opzij te schuiven.”

Plezier en vriendschap

Gevraagd naar wat de vereniging het meest typeert, houdt Guido het op het plezier en het jarenlange kameraadschap.

“Telkens we samenkomen, is het een gezellig weerzien. Terwijl we spelen, praten we bij en voor je het weet, is de tijd om. We zijn uiteraard ook trots dat onze vereniging al zo lang bestaat. Sinds 1980 zijn we een koninklijke vereniging. We kijken nu al hard uit naar onze 150ste verjaardag, dat zal nog een veel straffer jubileum zijn.”

Volgende week zondag organiseert Moed en Volharding een jubileumfeest, waarbij voor een keer ook de vrouwen uitgenodigd zijn. Eerst is er om 9.45 uur nog een herdenkingsmis voor de overleden leden in de kerk van Erwetegem.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio