Vzw moet zich opnieuw verantwoorden voor dood patiënte

Melle / Haaltert / Merelbeke -

Voor het hof van beroep in Gent houdt de vzw De Heide uit Merelbeke vol niet verantwoordelijk te zijn voor de dood van patiënte Myriam Lenssens uit Denderhoutem. In eerste aanleg werd de vzw nog veroordeeld tot een boete van 12.000 euro.

De 59-jarige Myriam Lenssens uit Denderhoutem overleed op 11 augustus 2014 door acuut orgaanfalen. Ze leed aan de ziekte van Huntington, een zeldzame aandoening die zich onder meer uit in schokkerige en onvrijwillige bewegingen. In De Heide werd de vrouw op het bed vastgemaakt met een buikriem. Toch slaagde ze erin zich deels te bevrijden, maar ze raakte verstrengeld in de riem en stikte.

De vzw werd veroordeeld tot een boete van 12.000, maar ging in beroep. De vzw vindt het niet aangetoond dat de vrouw stikte. “Het is mogelijk dat er eerst een hartfalen was en dat ze dan onderuit gezakt is tot de positie waarin ze 's morgens werd gevonden.” Volgens advocaat Filip Van Hende, die de directeur van de vzw verdedigt, bestaat er niet zoiets als honderd procent veiligheid. “Mensen kunnen tegenwoordig het noodlot niet meer aanvaarden, er moet een schuldige zijn.”

De dochter van de patiënte vindt wel dat er fouten zijn gemaakt. Zo werd onder meer het defecte bed niet hersteld en lag er geen matras op de grond. Haar advocate verweet de vzw laksheid, luiheid en onzorgvuldigheid. Uitspraak op 7 november.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio