Buurt lanceert petitie tegen wapenwinkel in straat: “Geen Amerikaanse toestanden hier”

Beveren-Waas -

Het wijkcomité van De Vesten keert zich tegen de plannen van een buurtbewoner om een wapen- en munitiewinkel te beginnen in de woonwijk. Nog tot 19 oktober kan er bezwaar ingediend worden. De handelaar hoopt op redelijkheid.

Een kleinschalige opslag van wapens en munitie bestemd voor verkoop: dat is wat Frank Rodyns wil starten in zijn woning in de Keizer Karelstraat. Hij is al dertig jaar sportschutter en baat met enkele bevriende schutters de firma DBS Tactical uit, die online wapenaccessoires verkoopt. Nu wil hij ook starten met de verkoop van wapens en munitie.

“Ik wacht momenteel op een vergunning van de provincie en op een gemeentelijke milieuvergunning. Van de Centrale Dienst Springstoffen heb ik al de toelating gekregen om tot vijfhonderd kilogram springstof op te slaan, maar ik beperk mezelf tot vijftig kilo los kruit voor mensen die zelf munitie maken, en vijftig kilo munitie inclusief patronen. Ter vergelijking: een schutter mag zonder vergunning tot tien kilo munitie bewaren. Daarnaast zal ik ook tijdelijk wapens opslaan die klanten bestellen. Er komt geen etalage of uithangbord: alles verloopt zeer kleinschalig”, zegt Rodyns.

Voor sportschutters en jagers

Na de schietpartij in Las Vegas ligt het wapenbezit extra gevoelig. “De aanvraag loopt natuurlijk al langer. In België is alles sterk gereguleerd en ik richt mij tot sportschutters en jagers. Nu kunnen die niet in Groot-Beveren terecht en daar wil ik een oplossing voor bieden.”

De plannen van Rodyns vallen niet in goede aarde bij de buurtbewoners. “Een wapenwinkel starten in een woonwijk met veel kinderen en oudere mensen lijkt ons onbegrijpelijk en zelfs immoreel”, zeggen Herman Bourdiaudhy en Wilfried Maras. “We betreuren ook dat we op voorhand niet zijn ingelicht over de plannen. Alleen de buren die in de wettelijk verplichte straal van vijftig meter wonen, hebben een brief gekregen, terwijl de wijk natuurlijk veel groter is. We vrezen overlast en Amerikaanse toestanden en niets sluit uit dat de capaciteit van de winkel niet vergroot. Dat de handelaar wettelijk verplicht wordt om verstevigde ramen en een metalen deur te installeren, zegt voor ons genoeg.”

Het wijkcomité zamelde sinds maandag met een petitie al meer dan honderd handtekeningen in tegen de winkel. “We gaan deze persoonlijk afgeven bij de burgemeester en hopen dat de gemeente een negatief advies geeft.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees