Terroristen 22/3 haalden grondstof voor bommen in doe-het-zelfzaak

Terroristen 22/3 haalden grondstof voor bommen in doe-het-zelfzaak

Het gerecht heeft de uitbater van een doe-het-zelfzaak in Brussel opgepakt bij wie de terroristen van 22 maart grondstoffen gekocht hebben voor hun springtuigen. Brahim T. heeft gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. Zijn klant was Osama Krayem, de man die zich op het laatste moment niet opblies in het metrostation Maalbeek.

TATP, de springstof die de terroristen van 22/3 gebruikten, wordt vervaardigd met alledaagse producten zoals aceton, die vrij verkrijgbaar zijn in de handel. De speurders hebben nu ontdekt waar ze die producten kochten: in Midi Brico, een doe-het-zelfzaak in de buurt van het Brusselse Zuidstation. Op de beelden van bewakingscamera’s dook in de buurt van de doe-het-zelfzaak én aan het appartement van de terroristen in Schaarbeek dezelfde auto op. In dat appartement werden de springtuigen voor de aanslagen aangemaakt. Uit analyse van het telefoonverkeer bleek dat de reisweg van de auto perfect overeenstemde met de verplaatsing van de gsm-toestellen van verdachten van 22/3.

Rekruteur voor de jihad

De uitbater van de Midi Brico, Ali T., werd in 2013 veroordeeld voor het rekruteren van kandidaten voor de jihad. Hij was bovendien kind aan huis bij het Brusselse Islamcentrum Assabyle, waar heel wat jihadstrijders gepasseerd zijn.

Gisteren werd Ali T. na verhoor weer vrijgelaten. Zijn broer Brahim werd wel aangehouden. Al denken de speurders dat broer Ali achter de schermen de touwtjes in handen heeft.

Brahim heeft gedeeltelijke bekentenissen afgelegd: hij heeft lege bidons verkocht die zouden overeenstemmen met de bidons in het appartement in Schaarbeek. Aan wie, dat kan hij niet zeggen. Volgens de speurders werden die bidons later gevuld met aceton. Door wie, dat kan het gerecht niet bewijzen. Maar de verklaringen van Brahim T. stemmen opvallend goed overeen met die van een van de overlevende terroristen van 22/3, Osama Krayem. De terrorist van Zweedse afkomst, die zich volgens het oorspronkelijke terreurplan samen met Khalid El Bakraoui in de Brusselse metro had moeten opblazen, beschrijft in een van zijn verhoren een haast identieke scène. Krayem lijkt trouwens de man van de logistiek van de aanslagen geweest te zijn. Zo kocht hij in het winkelcentrum City 2 de reistassen waarin de bommen van 22 maart verstopt zaten.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S