Seks & Relaties

Zal het klikken tussen jullie? Een datingsite kan het eigenlijk niet voorspellen

Zal het klikken tussen jullie? Een datingsite kan het eigenlijk niet voorspellen

Foto: Shutterstock

Dezelfde muzieksmaak en enkele andere raakvlakken met een potentiële zijn mooi meegenomen tijdens een date, maar ze zijn geen garantie dat de vonken er zullen afspatten. Algoritmes op datingsites kunnen de zogenaamde ‘klik’ immers nooit echt voorspellen. Dat blijkt uit een nieuwe studie aan de universiteit van Utah, gepubliceerd in het vakblad Psychological Science.

De zogenaamde matchmaking bedrijven suggereren dat aantrekkingskracht tot op zekere hoogte in de hand wordt gewerkt wanneer twee mensen enkele gemeenschappelijke eigenschappen en voorkeuren hebben. Een team wetenschappers heeft dat nu onderzocht en kwam tot een tegenstellende conclusie. Zelfs het meest gesofisticeerd algoritme waar een datingsite op vertrouwt, is nutteloos als het gaat over het voorspellen van een romantische toekomst samen.

Algoritmes

Om tot dat besluit te komen, stelden de wetenschappers een reeks vragen aan honderd vrijwilligers. De antwoorden maakten duidelijk over welke karaktereigenschappen hun ideale partner moet beschikken. Op basis daarvan gebruikten de onderzoekers een geavanceerd algoritme om de uitkomsten van de komende reeks speeddates te voorspellen. In de tweede fase van het onderzoek gingen alle proefpersonen op een date van vier minuten. Na de ontmoeting noteerden ze in welke mate de date interessant was en of ze zich al dan niet seksueel aangetrokken voelden tot de andere partij.

Geen patroon

En wat blijkt? De voorspellingen van de wetenschappers waren ronduit miserabel. Het was zelfs zo erg dat er geen enkel patroon kon geïdentificeerd worden. In andere woorden: de gegevens die op voorhand werden verzameld, kunnen romantisch verlangen niet voorspellen. “Verlangens voor een bepaalde persoon kan een product zijn van de interactie zelf. Dat is een specifieke gedeelde ervaring tussen twee personen die niet te voorspellen valt”, zegt hoofdonderzoekster en professor psychologie Samantha Joel, verbonden aan de universiteit van Utah. Iets om in je achterhoofd te houden als een veelbelovende Tinder-match op een teleurstelling uitdraait.

Grotere kans

Toch hebben de vele comptabiliteitsvragen op dating platforms een doel. Ze creëren een soort filter voor de gebruikers, die dan als het ware in een poule terechtkomen van mensen die op zoek zijn naar een serieuzere relatie. “Je komt in een digitale vijver vol potentiële partners terecht. Daardoor vergroot de kans dat je iemand vindt met wie het klikt en je een relatie kunt uitbouwen. Maar een datingsite zal je niet automatisch naar het juiste visje leiden”, voegt Joel toe.

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees