Plots gesloten en geen inkomsten meer: wat gebeurt er nu met de dieren van de Olmense Zoo?

Plots gesloten en geen inkomsten meer: wat gebeurt er nu met de dieren van de Olmense Zoo?
Balen -

De eigenaars van de Olmense Zoo zijn naar eigen zeggen geschrokken door de plotse sluiting door minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Maar hoe moet het nu verder met de honderden dieren nu de zoo zonder inkomsten valt?

Tijgers, leeuwen, giraffen, olifanten, zeehonden, vogels, reptielen, apen. Het probleem met de Zoo van Olmen is dat er te veel dieren zaten op het 20 hectare grote domein. Volgens de verslagen van de inspectie Dierenwelzijn zaten sommigen in te kleine kooien en was de hygiëne in sommige hokken ondermaats.

“Er zijn wel degelijk zaken veranderd, het ging echt de goede kant op”, reageert Wim Verheyen, een van de eigenaars van de zoo. “Ik ben fel geschrokken van het feit dat het zo plots komt. Dierenwelzijn komt controles uitvoeren en er zijn punten waaraan we moeten werken. Ik denk dat elke dierentuin dat heeft, dus wij ook”, klinkt het.

“De uitbaters van de Olmense Zoo spelen nu de vermoorde onschuld. Dat is ronduit grotesk”, schrijft Weyts op Facebook. “Ik fris hun geheugen even op, bijvoorbeeld met deze foto’s (zie onder). Het laatste proces-verbaal uit het dikke dossier dateert van 4 oktober . Vorig jaar heb ik persoonlijk twee brieven geschreven om te waarschuwen dat de erkenning ingetrokken zou worden als er geen structurele maatregelen genomen werden. Genoeg is genoeg.”

Maar wat nu? Voorlopig blijven de dieren in de zoo en het is de verantwoordelijkheid van de eigenaars van de Olmense Zoo zelf om ze te blijven verzorgen en te voeden. De inspectie Dierenwelzijn stelt een coördinator aan die toezicht zal houden. “Als de inspectie oordeelt dat de dieren niet meer de verzorging krijgen die ze nodig hebben, kan er beslag op worden gelegd. Maar eenvoudig wordt het niet om een ander onderkomen te vinden voor zoveel dieren”, zegt Jeroen Tiebout, woordvoerder van minister Weyts.

De komende dagen zitten de eigenaars samen met onder meer een advocaat om de toekomst van de zoo te bekijken. Groot probleem is dat de dierentuin plots zonder inkomsten valt, maar dat de dieren wel moeten eten en de 35 personeelsleden moeten worden doorbetaald.

Plots gesloten en geen inkomsten meer: wat gebeurt er nu met de dieren van de Olmense Zoo?
Eigenaar Charel Verheyen. Foto: Joren De Weerdt

Een overname is een mogelijkheid. Maar dan moet eigenaar Charel Verheyen zijn levenswerk uit handen geven. “De inspectie Dierenwelzijn gaat de eigenaars alleszins de kans geven om rustig uit te kijken naar een oplossing. Initieel moeten de uitbaters die zelf zoeken. Maar gelet op de uitgebreide collectie dieren, zullen ze hulp nodig hebben. De dierentuinencommissie van de Vlaamse overheid kan daarbij helpen. Zij hebben internationale contacten en weten waar bepaalde dieren naartoe zouden kunnen”, zegt dokter Eric Van Tilburgh, diensthoofd Dierenwelzijn.

Of dat geld zal opbrengen, betwijfelt men. “Onder dierentuinen geldt een regel dat dieren meestal geruild worden in plaats van verkocht. Al zijn er uitzonderingen. Maar ik denk dat ze eerder blij zullen mogen zijn dat hun dieren een nieuw onderdak vinden.”

Te veel roofdieren

“Een groot probleem zijn de roofdieren. Ze kosten veel geld omdat ze veel vlees eten. En bovendien is er een overaanbod aan roofdieren in gevangenschap”, zegt dokter Van Tilburgh.

De Antwerpse Zoo en dierenpark Planckendael hebben vooralsnog geen vraag gekregen om dieren over te nemen, maar zijn naar eigen zeggen wel bereid om de mogelijkheden te bekijken. “Een eventuele vraag om dieren over te nemen of mee te helpen zoeken naar oplossingen zullen we zeker bekijken”, zegt woordvoerster Ilse Segers.

Er wordt nu een inventaris opgemaakt van alle dieren en gekeken welke eerst weg moeten. “Aangezien de zoo gesloten is, wordt ze nu officieel beschouwd als een privédierentuin. En daar gelden andere regels voor. Zo is er een lijst met zoogdieren die niet door particulieren mogen gehouden worden. Het gaat onder meer om tijgers, giraffen, olifanten die hier na 2009 gekomen zijn”, aldus Van Tilburgh.

Twee jaar geleden was er nog grote verontwaardiging toen bleek dat dierenpark Planckendael soms dieren die het op overschot had lieten inslapen, waarna het vlees aan de roofdieren werd gevoederd. Maar daar is nu geen sprake van.

Plots gesloten en geen inkomsten meer: wat gebeurt er nu met de dieren van de Olmense Zoo?
Foto: BERT DE DEKEN

Opvang aangeboden

GAIA is bereid om te helpen zoeken naar opvang voor sommige van de dieren, maar beseft dat het in eigenlijk niet gemakkelijk wordt. “Ik denk onder meer aan Zonnegloed in Oostvleteren en het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Veel meer plaatsen zijn er niet. Want de dieren moeten goed opgevangen en niet van de regen in de drop terechtkomen”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Naast GAIA heeft ook het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek al hulp aangeboden. Karel Ackaert van Zonnegloed in het West-Vlaamse Oostvleteren vreest dat vooral de dieren de dupe worden van een sluiting.

“Ik hoop dat er nog een oplossing wordt gevonden”, zegt hij. De vzw vangt momenteel 350 tot 400 dieren op, 116 soorten in totaal. “Het verschil met veel andere opvangcentra is dat de dieren die bij ons belanden, hier ook blijven. Of we dieren van Olmen willen opvangen? Dat is nog niet aan de orde. Maar als de vraag komt, zullen we uiteraard doen wat we kunnen”, klinkt het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees