Beeldje in één week twee keer gestolen: de laatste keer bleek fataal voor de Heilige Maagd

Beeldje in één week twee keer gestolen: de laatste keer bleek fataal voor de Heilige Maagd

Jozef Desmet bij het kapelletje waaruit het Mariabeeldje werd gestolen. Foto: loh

Harelbeke -

Het Mariabeeld in de Kapel ter Halle in de Kastanjelaan is gestolen en verbrijzeld. Vorige week vonden buurtbewoners het gestolen beeld terug, nu verdween het opnieuw maar werd het aan diggelen geslagen. De buurtbewoners zijn er het hart van in.

De oudere bewoners van de Collegewijk in Harelbeke zijn verdrietig. Het Mariabeeldje dat al 32 jaar in hun zelfgebouwde Kapel ter Halle in de Kastanjelaan staat, is verdwenen. In één week tijd werd het beeld twee keer gestolen. Vorige week woensdag vond Jozef Desmet (78) uit de Kastanjelaan het beeld nadat het eerder die dag verdwenen was uit de kapel nog ongehavend terug in een bosje achter de kapel, dinsdagavond was het opnieuw vervreemd, maar liep het minder goed af. “Mijn schoonzus liet me dinsdag om 20.15 uur weten dat het beeld opnieuw weg was. Woensdag ben ik meteen gaan zoeken, maar ik heb enkel brokstukken teruggevonden. Het beeldje is dus niet meer. Iemand heeft het òpnieuw meegenomen en dit keer kapot gemaakt”, zucht Desmet. Hij snapt net als zijn buren niet wie achter de daad kan zitten. “Zelfs al ben je niet katholiek, zoiets doe je niet. Je blijft met je handen van zo'n beeldje.”

Emotioneel

Voor Desmet is de diefstal extra pijnlijk. Zijn vrouw Bernice Vaneeckhoutte (78) stond jarenlang in voor het onderhoud van de kapel. Elke dag ging ze er langs, tot ze dit jaar op Paasmaandag overleed. Desmet reageert dan ook zeer aangeslagen. “Mijn vrouw deed alles voor dat kapelletje en voor het beeld. En nu is het weg. Wie doet nu zoiets?”

Het beeld wordt sowieso vervangen. “Ik ga eerst het slotje, dat al eerder kapot was gemaakt, vervangen. Maar dan nog, zelf al was het goed gesloten, mensen met kwade bedoelingen krijgen zoiets altijd los. En dan nog, je hebt nooit het recht om zoiets te stelen en kapot te maken.”

Te voet naar Dadizele

De kapel werd in 1985 gebouwd door een resem buurtbewoners, werkgroep van de parochie en leden van KWB. “Nadat we het gebouwd hadden, zijn we te voet naar Dadizele geweest om dat beeldje te kopen”, zegt Desmet. “Het was al die jaren hetzelfde beeldje, tot nu.” De buren deden aangifte van de opvallende diefstal bij de politie, die de diefstal zal onderzoeken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees