West-Vlaamse primeur: geluidsarm asfalt op Expresweg

West-Vlaamse primeur: geluidsarm asfalt op Expresweg

Schepenen Rik Soens, Kristof Chanterie en Maria Polfliet zijn blij met de komst van geluidsarm asfalt op de Expresweg. Foto: kvo

Waregem -

De Expresweg krijgt geluidsarm asfalt. Dat moet de geluidsoverlast voor buurtbewoners na tien jaar eindelijk doen afnemen. Waregem krijgt zo een West-Vlaamse primeur.

Al tien jaar lang vragen de bewoners van de straten rond de Expresweg om maatregelen tegen de geluidsoverlast die de honderden wagens die dagelijks over de weg rijden, produceren. Een geluidsmuur zou op die plaats echter zes meter hoog moeten zijn om effect te bereiken, dus stapten de bewoners vier jaar geleden van hun vraag af, om slagschaduw te vermijden. Nu komt er plots toch nog een oplossing uit de bus.

“Het Agentschap voor Wegen en Verkeer gaat de komende weken geluidsarm asfalt plaatsen op de Expresweg. Waarom ze dat nu plots doen, is ook voor ons een vraag maar we zijn heel, heel tevreden”, zegt schepen van Mobiliteit Kristof Chanterie (CD&V). Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) ziet het niet zo als een verrassing. “We hebben tien jaar lang op diezelfde nagel geklopt, het is maar normaal dat wij de primeur krijgen.”

4 decibel minder

Geluidsarm asfalt is de opvolger van het niet zo succesvolle fluisterasfalt, dat zorgde voor gladheid bij vriestemperaturen. Geluidsarm doet het geluid met vier decibel afnemen omdat het vier centimeter dikker is en een fijnere structuur heeft. “Naast het motorgeluid produceert verkeer ook rolgeluid door het contact tussen de banden en het wegdek. Dit asfalt heeft een fijnere oppervlaktetextuur waardoor het rolgeluid tussen de banden en het wegdek vermindert”, zegt Eveline Vandecaetsbeek, woordvoerster bij AWV.

Onlangs werd op de E313 in Hasselt dit nieuwe type asfalt voor het eerst toegepast op een autosnelweg. Nu wordt het voor de eerste keer in Vlaanderen aangelegd op een gewestweg.

Hinder mogelijk

Concreet komt het nieuw type asfalt tussen de kruispunten van de Expresweg met de Duthoystraat en de Eikenlaan. Het geluidsarm asfalt komt dus niet tot aan de Lebbestraat, terwijl de bewoners van de Loof- en Nieuwehuizenstraat ook worden getroffen door geluidshinder van de Expresweg. De aanleg start op maandag 16 oktober. Eerst wordt gewerkt richting Wielsbeke, die werken duren ongeveer tot eind november. “Van midden februari tot eind maart 2018 volgt de tweede fase, richting de E17”, zegt Vandecaetsbeek. Tijdens de werken is telkens maar één rijstrook in elke rijrichting toegankelijk, waardoor hinder wordt verwacht. Fietsers volgen een omleiding.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio