Universiteit ontkent, maar seksuoloog bevestigt: “Studentensekswerkers zijn geen verzinsel”

Leuven -

“Student en te weinig geld? Date een sugardaddy.” Dat was de reclameboodschap van de website Rich Meet Beautiful die eerst in Leuven en nu over het hele land verboden is. Maar bestaan ze eigenlijk wel, de studentensekswerkers? “Absoluut, overal.”

LEES OOK: Controversiële datingsite voor studenten ‘Rich meet beautiful’ niet welkom in Leuven

In Leuven is er in het verleden meermaals gesuggereerd dat sekswerk onder studenten misschien een ’urban legend’ is. Zo ook door Jan De Vriendt, hoofd van de dienst Studentenvoorzieningen van de KU Leuven, die zegt dat er nog geen enkel geval van studentensekswerk bij hem ter ore is gekomen. “We hebben er zeker en vast geen weet van en er is geen enkele reden waarom studenten dit zouden moeten doen. Er kan namelijk steeds een oplossing gevonden wanneer een student financiële problemen heeft. Zo bieden we beurzen en leningen aan - die ze pas na hun studies moeten terugbetalen - en kunnen we voor goedkope huisvesting zorgen.”

Vorig jaar heeft de KU Leuven aan ongeveer één vijfde van hun Vlaamse studenten een beurs toegekend. Daarnaast kregen 476 studenten een extra tegemoetkoming en een honderdtal ontving een lening. “Als het al gebeurt – waar we voor alle duidelijkheid geen weet van hebben – is het misschien eerder om een ietwat luxueuzer leven te leiden in plaats van om de studies te kunnen betalen.”

Zoekertjes

Online stoot je gemakkelijk op een aantal zoekertjes van “geile studentes” in Leuven die aan sekswerk doen. Maar een jonge sekswerkster die we opbelden en ons even te woord wou staan, bleek dan toch geen studente te zijn en ook geen enkele studentensekswerker te kennen. “Studenten hebben daar toch geen tijd voor?”, klinkt het. “In Leuven zijn er vooral veel buitenlandse vrouwen die zich prostitueren.”

Slecht voor imago

Seksuoloog Sam Geuens, docent aan de PXL Hogeschool, kan ons echter wel bevestigen dat sekswerk onder Vlaamse studenten voorkomt. Hij kent er bijvoorbeeld een aantal in Leuven -en in de meeste andere studentensteden - die met sekswerk een centje bijverdienen. Dat de universiteiten dit gegeven ontkennen, heeft volgens hem te maken met het taboe dat erop rust. “Hogere onderwijsinstellingen zouden het veel comfortabeler vinden als het een ‘urban legend’ zou zijn, want het is natuurlijk geen leuke gedachte. Voor hun imago is het ook niet echt leuk.”

“De redenen waarom studenten aan sekswerk doen, zijn heel divers”, vervolgt hij. “Het financiële luik is belangrijk; studenten doen het om hun studies te betalen, maar evenzeer om zichzelf een bepaalde levensstijl aan te meten. Een even belangrijke motivering is om een job te hebben die flexibel in te plannen is rond hun studies. En een gelijkaardig percentage studenten doet het uit nieuwsgierigheid, omdat ze denken dat ze het leuk zouden vinden.”

Onderzoek teruggefloten

Geuens heeft in het Verenigd Koninkrijk mee een grootschalig studentensekswerkonderzoek uitgevoerd, en zou in Vlaanderen hetzelfde willen doen, maar hij en zijn collega onderzoekers vingen steeds bot. “We hebben bij verschillende hoger onderwijsinstellingen in Vlaanderen aangeklopt om het onderwerp te onderzoeken. Eerst is er interesse, ook bij de onderzoekers van de instellingen zelf, maar dan worden we telkens collectief teruggefloten. Zonde, maar universiteiten en hogescholen komen natuurlijk niet graag naar buiten met het percentage van sekswerkers onder hun eigen studenten.”

Of hun onderzoek ook aan een Leuvense onderwijsinstelling is teruggefloten, wil hij niet definitief bevestigen. “Ik wil enkel confirmeren dat het gaat om verschillende Vlaamse onderwijsinstellingen, zowel de pluralistische als de andere.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees