Stervende kankerpatiënt twee keer opgelicht: eerst door gewetenloze "vriend", dan door politieman

Evergem / Assenede -

Een politieman uit Oosteeklo die een onderzoek voerde naar de oplichting van een terminale kankerpatiënt, is woensdag veroordeeld voor de oplichting van datzelfde slachtoffer. De rechercheur beloofde de zieke man een goede afloop van de zaak in ruil voor 30.000 euro.

Joseph Verduyn (78) uit Evergem overleed in 2015 aan darmkanker. Het enige goede daaraan is dat hij woensdag niet opnieuw moest beleven wat hem de laatste jaren van zijn leven allemaal is overkomen.

In 2013 werd hij voor een miljoen euro opgelicht door een gewetenloze vriend. Die won zijn vertrouwen door ritjes naar het ziekenhuis voor chemosessies en klusjes in huis.

De oplichter werd in 2015 veroordeeld tot vijf jaar cel en een boete van 600.000 euro. Daar eindigde de miserie niet voor de zieke gepensioneerde. Na het proces bleef de federale politie een onderzoek voeren naar de whereabouts van dat verduisterde geld.

Een politieman uit Oosteeklo die meewerkte aan het onderzoek zag daarin zijn kans schoon om Joseph Verduyn op te lichten.

De federale rechercheur beloofde het geld te recupereren, maar dat buiten Justitie en zijn dienstverband om. In ruil voor het werk vroeg hij aan Verduyn liefst 30.000 euro. Dat is oplichting volgens de rechtbank.

Misbruik van vertrouwen

“Door zijn functie en het oneigenlijke gebruik van zijn dossierkennis maakte hij misbruik van het vertrouwen van de toen al terminaal zieke Verduyn”, zegt de rechtbank.

Tijdens een strafonderzoek zelf contact opnemen met een slachtoffer is volgens de rechtbank onverenigbaar met wat van een integere rechercheur mag worden verwacht.

“Het had een zware impact op Verduyn, die enkele weken later stierf. Eerst werd hij een miljoen euro afhandig gemaakt en in de laatste weken van zijn leven was opnieuw iemand uit op zijn geld. Als klap op de vuurpijl iemand die het onderzoek voerde. De beklaagde moet inzien dat zoiets niet kan”, staat in het vonnis.

De politieman werd veroordeeld tot twaalf maanden cel met uitstel, behalve het deel dat hij al in voorhechtenis zat, en een boete van 3.000 euro. Een beroepsverbod acht de rechtbank niet nodig. De beklaagde kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

De federale politie laat weten dat de rechercheur al een tijd preventief geschorst is. “Er loopt een tuchtprocedure en we wachtten het vonnis af om een beslissing te nemen. We gaan nu eerst het vonnis eens goed lezen”, zegt woordvoerder Patrick Willocx.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees