VIDEO. Handig: dit bedrijf projecteert als eerste instructies op werkplek

Gits / Hooglede -

Vijf jaar na de invoering van robots op de werkvloer kiest Mariasteen er nu als eerste Europese bedrijf voor om werkinstructies te projecteren. Dat moet het voor de medewerkers gemakkelijker maken om hun werk uit te voeren.

Mariasteen, gestart in 1963, is een toeleveringsbedrijf verbonden aan het dienstencentrum Gid(t)s. Als een van de grootste maatwerkbedrijven van Vlaanderen bedient Mariasteen met meer dan achthonderdvijftig medewerkers tal van grote bedrijven en openbare besturen. De organisatie stelt mensen met een arbeidsbeperking te werk.

Moeilijke opdrachten

“De voorbije tien jaar ontwikkelden we een sterke visie op specialisering en automatisering”, vertelt Koen Staelens, directeur strategie bij Mariasteen. De opdrachten worden echter steeds ingewikkelder waardoor het voor ons moeilijker werd om onze doelgroep in te schakelen voor die taken. Daar werd nu een oplossing op gevonden.

Animatiebeelden

Sinds begin 2016 wordt het Light Guide System getest waarbij de instructies voor de werknemers geprojecteerd worden op hun werkpost. Via pictogrammen en animatiebeelden komen de werknemers te weten hoe ze een product moeten maken. Wanneer ze iets foutief doen, wordt dat onmiddellijk duidelijk door een rood licht. “Dit is een belangrijk trainingsmiddel voor hen. Dankzij die instructies leren ze sneller hoe iets gemaakt moet worden en kunnen ze snel zelfstandig aan het werk”, zegt Staelens.

Enthousiast

Mariasteen is op verschillende markten actief. Zo levert het producten aan de designverlichtingsector, maar ook voor treinstellen in Saoedi-Arabië. “Wij slagen erin om de nieuwe technologie flexibel in te zetten op de werkvloer, voor een grote variatie van producten. Dankzij dat systeem kunnen we meer hoogtechnologische opdrachten aanvaarden.”

Medewerkers enthousiast

Ook de medewerkers zijn enthousiast. “In heel wat van de afdelingen werken mensen met een beperking. Ook zij kunnen nu gemakkelijker andere werkjes doen”, bevestigt medewerkster Natacha Swaenepoel.

Mariasteen is het eerste Europese bedrijf dat het Light Guide System gebruikt op verschillende werkposten. Gisterenmorgen kwam een twintigtal bedrijven uit de regio kijken hoe het werkt. “Dit toont nog maar eens aan dat maatwerkbedrijven even belangrijk zijn als reguliere bedrijven. Ik hoop dat dergelijke systemen ook in andere bedrijven worden gebruikt”, zegt gedeputeerde Jean De Bethune (CD&V).

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees