Nieuw gebouw geeft kunstacademie vleugels

Schepen Bruno Dhaenens en directeur Geert Dhondt voor het nieuwe hoofdgebouw van de stedelijke muziekacademie. Het gebouw krijgt voortaan de naam KADE. Foto: jdv

Deinze -

De stedelijke muziekacademie van Deinze opent op zaterdag 14 oktober, in aanwezigheid van minister Hilde Crevits (CD&V), de deuren van een modern nieuwbouwcomplex in de Kalkhofstraat. De opening gaat gepaard met een explosie van muziek, woord en dans.

Vanop het dak van het stadhuis Leiespiegel brengen Ward De Vleeschhouwer en Heleen Van Haegenborgh voor de gelegenheid de wereldcreatie van KADE (afkorting van Kunstacademies Deinze), een compositie voor scheepshoorns, klokken en diverse instrumenten.

“Het opvallende gebouw, dat als een lichtbaken boven het centrum van Deinze uitsteekt, is opgetrokken in beton, cortensstaal en veel glas en kost ongeveer 6,5 miljoen euro”, zegt schepen Bruno Dhaenens (Open VLD). “Nog geen drie jaar nadat de oude vleugel tegen de grond ging, prijkt een modern gebouw met veel faciliteiten voor de ongeveer 2.000 leerlingen. Het is uitgetekend door Wit en Lens°ASS-architecten.”

“Het nieuwe gebouw telt zeven verdiepingen’, zegt directeur Geert Dhondt. “Op de gelijkvloerse verdieping in de Kalkhofstraat bevindt zich de hoofdingang met onthaalbalie, een dansstudio en ensembleklassen.”

“Die nieuwe ingang wordt later ook het centraal aanspreekpunt voor de kunstacademie. In het foyer kunnen ouders en leerlingen verblijven tijdens het wachten voor en na de lessen of activiteiten.”

“Op de andere verdiepingen tref je een vergaderruimte, kleedkamers voor de dansers, zes gitaarklassen en vijf grote instrumentenklassen. Op de vierde verdieping is er een negen meter hoge Donzaal. Daar kunnen kleine concerten en toonmomenten plaatsvinden.”

Pools dennenhout

“Bijzonder zijn de zeven pianoklassen. De wanden van alle lokalen zijn bekleed in Pools dennenhout. Door hun speciale vorm dragen ze bij tot een erg goede akoestiek en zijn ze tezelfdertijd geluidswerend.”

“Leuk om weten is dat op een van de bovenste verdiepingen een beiaard staat. In een latere fase kan de stadsbeiaardier vanop deze plaats rechtstreeks onze tertsbeiaard in de dekenale kerk bedienen. Bovenop het gebouw steken een aantal vinnen uit. Het zijn er 52, evenveel als een piano toetsen telt”, zegt schepen Bruno Dhaenens.

“Het is een complex geworden dat voor een enorme uitstraling zorgt naar de buitenwereld toe”, vervolgt directeur Geert Dhondt. “In de oudere klassen kunnen we nog klassen inrichten voor lichte muziek en/of jazz. Het gebouw krijgt de naam KADE, Kunstacademies Deinze, aangezien de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD) en de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) in de toekomst samen één kunstencampus gaan vormen.”

www.deinze.be/samwd

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio