Aalter en Knesselare gaan definitief voor fusie

Zo is de situatie nu...

Aalter / Knesselare -

De gemeenteraden hebben het licht definitief op groen gezet voor de fusie tussen Aalter en Knesselare.

Zowel in Aalter als in Knesselare was er gisteravond gelijktijdig een gemeenteraad. Belangrijkste punt op de agenda was de definitieve goedkeuring van de fusie tussen beide gemeenten. Dat gebeurde zoals verwacht zonder slag of stoot. Zo'n fusie heeft namelijk een pak voordelen, aldus Aalters titelvoerend burgemeester Pieter De Crem (CD&V). “De Vlaamse regering schuift een schuldovername van ongeveer 15 miljoen euro naar voor, die ruimte creëert voor nog meer investeringen. De belastingen worden ook gelijkgeschakeld op het laagste niveau, namelijk 5,9 procent. Er zal voor iedereen een goed uitgerust recyclagepark zijn en een gemeentelijk ontmoetingscentrum in elke dorpskern.”

Ondanks de definitieve goedkeuring is de fusie nog geen feit. In het voorjaar moet het Vlaams Parlement namelijk per decreet vastleggen dat beide gemeente fusioneren. Op 14 oktober 2018 zullen de burgers dan kunnen kiezen op lijsten van kandidaten van beide gemeenten die vanaf 1 januari 2019 de nieuwe gemeente zullen besturen. “Op 1 januari 2019 is de fusie dan een feit. De twee gemeenten en rechtspersonen Aalter en Knesselare houden op te bestaan en de nieuwe gemeente en rechtspersoon onder de naam Aalter neemt alle rechten en plichten over. De nieuw verkozen bestuursploeg gaat op die dag aan de slag in de nieuwe gemeente”, zegt De Crem. De nieuwe gemeente wordt dan de eerste Oost-Vlaamse en tweede Vlaamse gemeente die definitief voor een fusie kiest.”

“Aalter wordt, na Gent en Beveren, met 119,19 vierkante kilometer de derde grootste Oost-Vlaamse gemeente in oppervlakte en zal om en bij de dertigduizend inwoners tellen”, becijfert De Crem.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio