Daarom maakt Vlaanderen zich zorgen nu Waalse stuwen klaar zijn

Aalst / Ninove / Geraardsbergen -

Nu de stuwwerken op het Waalse deel van de Dender klaar zijn, wordt de druk letterlijk en figuurlijk verhoogd om in Vlaanderen een tandje bij te steken. Guido De Padt (Open VLD), burgemeester van Geraardsbergen, maakt zich zorgen: “Het duurt nog tien jaar voor alle Vlaamse stuwen zijn vernieuwd. En als één schakel in de ketting van de verhoogde afvoer ontbreekt, kan de gehele vernieuwing niet werken.”

In 2010 werden zowel Geraardsbergen als het stroomopwaarts gelegen Waalse dorp Deux-Acren getroffen door een verwoestende overstroming van de Dender. In Deux-Acren viel daarbij zelfs een dode. In Geraardsbergen hadden 750 huizen water binnen.

Groter volume

Er werden plannen opgesteld om waterwerende werken uit te voeren op de Dender. In Wallonië ging dat sneller vooruit dan in Vlaanderen: daar zijn nu de stuwwerken in Deux-Acren afgerond. Eerder was ook al een dubbele stuw aangelegd in Papignies. Bij watersnood kan men nu vanuit Wallonië een groter volume water laten afvloeien naar Geraardsbergen en verder stroomafwaarts.

Hoe staat het met de stuwwerken op het Vlaamse deel van de Dender? “In Geraardsbergen en Aalst zijn we druk bezig op het terrein, bij de andere nog te vernieuwen stuwen is begonnen met de voorbereidingen zoals studies, vergunningen en milieueffectenrapporten”, zegt Claudia Van Vooren, woordvoerder van Waterwegen en Zeekanaal (W&Z).

Nieuwe stuwopening

“In Geraardsbergen wordt nu begonnen met de bouw van de grote afvoerkokers die het water van de nieuwe stuwopening ondergronds langs de oude grote stuw zal doorvoeren. Tegen eind 2018 moeten de nieuwe stuwen hier operationeel zijn. En in Aalst worden de betonwerken voor de nieuwe stuw en sluis uitgevoerd. Ondertussen worden ook de oevers verstevigd.” Bij W&Z schat men dat eind 2019 alle stuwwerken gestart zullen zijn. Onder meer de stuwen van Idegem, Pollare, Denderleeuw en Denderbelle worden nog vernieuwd. De stuw van Dendermonde werd in 2012 al gerenoveerd, die van Teralfene wordt afgeschaft.

Overleg met Wallonië

Er is intussen overleg met de Waalse waterwegbeheerder. “Er ligt een ontwerp op tafel om de automatische sturing van de nieuwe stuwen af te stemmen op de oudere stuwen, die voorlopig nog handmatig bediend worden. Daar is een protocol voor opgemaakt maar dat moet nog formeel goedgekeurd worden.”

Volgens de Geraardsbergse burgemeester Guido De Padt (Open VLD) duurt het nog zeker tien jaar vooraleer alle stuwen operationeel zijn. “Tot zolang geldt dat als er één schakel in de ketting van de verhoogde afvoer via de stuwen ontbreekt, de gehele vernieuwing niet kan werken.”

De Padt is er niet gerust in. “Wat te doen als er in die tussentijd vanuit Wallonie toch een grotere afgifte van water is?” De burgemeester stelt voor om bij verhoogde watervloed de scheepssluizen als tijdelijke afvoer in te schakelen en om werk te maken van het uitbaggeren van de Dender.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees