Aimé (89) is woedend omdat hij huis niet meer in mag: “Ik woon hier verdorie al zestig jaar”

Aimé (89) is woedend omdat hij huis niet meer in mag: “Ik woon hier verdorie al zestig jaar”

Na de instorting is de schuur niet stabiel meer. Omdat ze verbonden is aan het huis, is dat onbewoonbaar verklaard. Foto: wjn

Erpe-Mere -

“Ik hoorde ferm veel lawaai en zag stof in het rond vliegen. De schuur lag plat.” De hoeve van de 89-jarige Aimé D’Herde in de Hollandstraat in Mere is (voorlopig) onbewoonbaar verklaard nadat dinsdagnamiddag een deel van de aanpalende schuur instortte. Gelukkig raakte niemand gewond. Aimé kan nu terecht bij zijn 84-jarige zus Maria.

Aimé zat dinsdag in de zetel toen een deel van de houten constructie van het dak het omstreeks 15 uur begaf. “Ik wist eerst helemaal niet wat er gebeurd was. Ik had veel lawaai gehoord, dat wel, maar ik dacht eigenlijk dat er gewoon iemand vertrokken was met de camion die hier op de oprit geparkeerd stond.”

Niets was minder waar. Toen Aimé de stofwolk zag, ging hij naar buiten en zag hij de ravage. “Ongelooflijk. Er stond dinsdag nochtans geen zuchtje wind. Vorige week heeft het heel hard gewaaid en toen is er niks gebeurd.”

Familieleden van Aimé verwittigden de hulpdiensten. “Even later stonden hier op zijn minst vijf wagens van de civiele bescherming in de straat. Die mannen hebben de muren van de schuur gestut en puin geruimd.”

Onbewoonbaar verklaard

Het dak was verankerd aan het woongedeelte van de hoeve en de achterste muur van de schuur was niet stabiel meer. Na inspectie werd dan ook geen risico genomen. “Omdat de wankele schuur paalde aan het woongedeelte, is ook de woning zelf onbewoonbaar verklaard. Er was op geen enkel moment gevaar voor de openbare veiligheid”, klinkt het bij de politie van Erpe-Mere/Lede.

Aimé mag door die beslissing uiteraard niet meteen terugkeren naar zijn woning. “Ik was eigenlijk kwaad toen ze mij dat kwamen vertellen. Ik woon hier al meer dan zestig jaar, de hoeve zelf staat er misschien al meer dan honderd jaar. Dat huis gaat het volgens mij dus niet zomaar begeven. Dat is trouwens ook niet gebeurd na een brand in de jaren zestig.”

De man kon gelukkig terecht bij zijn 84-jarige zus, Maria D’Herde, die wat verderop in de straat woont. “We zijn binnen nog wat spullen mogen gaan halen en hebben ook zijn bed naar hier verhuisd. Dat staat nu bij ons in een kamer. Hij mag blijven zolang hij wil.”

Aimé moet het resultaat van de expert afwachten vooraleer hij weet of hij zijn huis opnieuw binnen mag. “Ik hoop dat die mens snel kan komen en ons niet te lang in spanning houdt. In elk geval: ik ben in goede gezondheid en in goede handen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees