Man die zijn volk leerde koken, komt thuis: “Terug in Kortrijk, dat doet deugd”

Met chocolatier Dominique Persoone in een imitatie van The Rolling Stones. Foto: Stefaan Beel

Kortrijk -

Van het pittoreske Les Vans in Zuid-Frankrijk, richting de Oosterse smaken van Japan, Bali en Singapore tot het Zuid-Afrikaanse Franschhoek. Maar niet zonder een halte in Kortrijk. Piet Huysentruyt, de man die zijn volk leerde koken, trekt op wereldtournee en vergeet daarbij zijn wortels niet.

Van 17 oktober tot en met 25 november doet domein Guldenspoor in de Loodwitstraat dienst als uitvalsbasis van de topchef. Gisteravond stond hij voor het eerst aan het fornuis voor de officieuze opening van zijn tijdelijke restaurant langs de Leie.

250 vrienden, familieleden en kennissen, onder wie topchef Geert Van Hecke, oud-leerling Matthias Speybrouck en vriend en chocolatier Dominique Persoone, waren erbij. Bij de plaats waar in 1302 geschiedenis werd geschreven, wil nu ook Piet Huysentruyt geschiedenis schrijven. “Niemand heeft mij dit al voorgedaan, een wereldtournee zoals de rocksterren dat doen, maar dan met Likoké”, zegt de chef-kok trots.

De reis rond de wereld is niet enkel een avontuur voor zijn zeskoppig team, maar ook voor Piet zelf. Een emotioneel avontuur zelfs. De hele tour is namelijk een eerbetoon aan zijn vader. “We starten in Kortrijk, mijn geboorteplaats, waar het allemaal begon”, vertelt hij. “Via Azië trekken we naar Zuid-Afrika. Terug naar het continent waar het voor mijn vader misliep en waar hij een getormenteerde ziel werd. Ons gezin verloor alles toen hij daar koffieplantages bezat en nu willen we zijn geest daar virtueel begraven.”

Moambe

Dat verhaal komt ook deels tot leven in zijn menu. Zo staat er steevast ‘moambe’ op het menu, een Congolees gerecht met onder andere kip. “Dat pimpen we natuurlijk op de wijze van Likoké, zodat het het niveau van Champions League haalt.” Wie van dat niveau wil smullen, is er zo goed als aan voor de moeite. Zowat alle serviezen zijn al uitverkocht. Enkel over de middag maak je misschien nog een kans om langs te komen.

Dat dat in Kortrijk kan, doet toch wel iets met Piet. “Je wil altijd respect krijgen, en hier is dat het geval. Dat driesterrenchef Geert Van Hecke hier bijvoorbeeld is, dat doet deugd”, zegt hij. Ook Jeroen Meus komt later nog langs, om samen te koken. “Dat is niet alles, in Azië kook ik met driesterrenchef Andre Chiang, die er binnenkort mee ophoudt. Wij zijn de laatste chefs met wie hij samen zal koken. Zot toch?”

Ook Piets moeder Denise kon een glimlach niet verbergen. “Ik woon hier op zes kilometer vandaan. Piet slaapt de komende weken weer bij mij. Net als vroeger.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees