Achter de schermen van het WK Ironman: krijgen we regen tijdens de race in Hawaï?

Achter de schermen van het WK Ironman: krijgen we regen tijdens de race in Hawaï?

Zaterdagavond om 18u35 wordt in Kona, Hawaï, de 41e editie van het wereldkampioenschap op de Ironman triatlon gehouden. Sportwereld is als enige Belgische krant aanwezig op het “Big Island” en brengt de hele week verslag uit van voor en achter de schermen van de zwaarste sportwedstrijd ter wereld.

<B>Achter de schermen van het WK Ironman: krijgen we regen tijdens de race in Hawaï?</B>

Krijgen we voor het eerst in jaren regen tijdens de race?

Het weer op Hawaï is de voorbije dagen op zijn zachtst gezegd wisselvallig te noemen. Verstikkend warm met elke dag temperaturen boven de 30 graden, dat wel. Maar zonnige periodes wisselden vaak af met donkere wolken. En daar viel regelmatig ook een tropische plensbui uit. Soms van korte duur - vijf minuten flink gieten - maar even vaak hield de regen lange tijd aan. Vrijdagavond viel de regen alvast meer dan een uur met bakken uit de lucht (zie video hieronder). Ook tijdens de wedstrijd bestaat de kans op plaatstelijke buien. Dat zou de wedstrijd alvast een andere dimensie kunnen geven, want de voorbije jaren regende het nooit tijdens het WK Ironman. Hoe dan ook zullen de weersomstandigheden toch vooral zoals vanouds zijn: hoge temperaturen boven de dertig graden en een warme wind.

Vrijdag, bike check-indag

De dag voor de wedstrijd staat voor de deelnemers van het WK Ironman traditioneel in het teken van het inleveren van de fiets en het klaarzetten van het materiaal. Een voor één lieten alle 2.400 deelnemers hun trouwe stalen strijdmakker een nacht achter op de pier van Kona. Daar staat dus momenteel een verzameling fietsen met een geschatte totale waarde van flink 12 miljoen euro netjes achter elkaar opgesteld. We volgden Bart Aernouts tijdens zijn bike check-in.

Frederik Van Lierde nam nog even de tijd om op de foto te gaan met enkele fans en signeerde een speelkaart met zijn beeltenis.

De meeste aandacht ging uiteraard naar titelverdediger en topfavoriet Jan Frodeno, die toch kalm en vriendelijk bleef onder al die belangstelling.

Onderbroekenenlol tijdens de underpantsrun

Twee dagen voor de start van het WK Ironman op Hawaï, werd er in de straten van Kona al een opwarmertje gehouden. Niet dat de generale repetitie veel om het lijf had. En dat mag u letterlijk en figuurlijk nemen. Terwijl de deelnemers aan de Ironman 3860 meter zullen zwemmen, 180,2 kilometer zullen fietsen en 42,195 kilometer zullen lopen, moesten de deelnemers aan het voorspel donderdagochtend amper 2,4 kilometer al lopend afleggen. Dat deden ze wel in hun onderbroek. Honderden bijna-blootlopers waagden zich tot groot jolijt van de vele toeschouwers aan de ‘Hawaï Underpants Run’. Aloha-kes!

Honderden enthousiastelingen van allerlei pluimage namen deel: afgetrainde triatleten in miniscule slipjes, minder afgetrainde atleten in al even miniscule slipjes, bejaarden in een lange onderbroek, een hoogzwanger vrouw met een baby in de armen, een groepje dolgedraaide Aziaten met enkel een vlaggetje om hun edele delen te bedekken,... U ziet ze allemaal passeren in bovenstaande video.

Ongewone vragen aan Frederik Van Lierde

Nadat we ex-winnaar Frederik Van Lierde dinsdagavond stevig op de rooster hadden gelegd voor ons kranteninterview (dat verschijnt in het Nieuwsblad van donderdag 12 oktober), lieten we hem ook nog enkele ongewone vragen beantwoorden voor onze camera. Aan welke drank en aan welk voedsel bezondigt hij zich na de wedstrijd? Voor welke sporter heeft hij bewondering? En was als hij mocht kiezen: winnen in Hawaï of de grote pot winnen met EuroMillions?

Niet altijd snikheet op Hawaï, zaterdag ook regen?

Denk niet dat het elke dag 40 graden en volop zonneschijn is op Hawaï. Ook in het paradijs laat de zon het regelmatig afweten. Zoals dinsdag, toen het bijna de hele dag bewolkt was en er regelmatig regendruppels naar beneden plensden. De talrijke stranden die normaal gezien gevuld zijn met zonnekloppers, snorkelaars en surfers bleven dan ook ongewoon leeg. De atleten die zaterdag deelnemen aan het WK haalden hun hartje wel op. Zij hoefden voor één keer niet de tropische temperaturen en de zon te trotseren tijdens hun loop- en fietstraining. Op een klein eiland zoals Hawaï is het weer nog onvoorspelbaarder dan in België, maar de weerbericht voor zaterdag geeft “verspreide onweersbuien” aan. Het zou de wedstrijd een compleet ander gelaat en verloop dan de voorbije jaren - toen het telkens loeiheet was - kunnen geven.

<B>Achter de schermen van het WK Ironman: krijgen we regen tijdens de race in Hawaï?</B>
<B>Achter de schermen van het WK Ironman: krijgen we regen tijdens de race in Hawaï?</B>
Corrigeer

Meest Gelezen Sport