Handelaars in de wolken: Jacques Brel ontvangt bezoekers met open armen

Kunstenaar Tom Frantzen bij zijn standbeeld. Foto: rdb

Brussel -

Jacques Brel prijkt voortaan op het Oud Korenhuisplein. Beeldhouwer Tom Frantzen maakte het werk ter ere van de 40ste overlijdensverjaardag van de muzikant. Het standbeeld is een van de vele realisaties van Frantzen in de hoofdstad.

De stad Brussel is een beeldhouwwerk van Tom Frantzen rijker. De kunstenaar maakte na onder andere het Zinneke en Madame Chapeau nu ook een standbeeld van de bekende muzikant Jacques Brel. Het beeld kreeg een mooi plekje op het Oud Korenhuisplein, waar onder andere ook de Stichting Jacques Brel zich bevindt.

Gisteren werd het nieuwe werk onthuld door de kunstenaar zelf, met een woordje uitleg over de samenstelling. “Ik wilde niet zomaar een standbeeld van Brel plaatsen, maar hem in zijn eigen wereld vertegenwoordigd laten”, zegt Frantzen. “Daarom heb ik hem op een cirkelvormig platform gezet. Dat moet de scène voorstellen. Voor hem plaatste ik een oude microfoon en op de cirkel bracht ik onder andere een pick-up met enkele platen en andere objecten aan. Die zijn allemaal zorgvuldig uitgekozen en sluiten nauw aan bij zijn leefwereld.”

De handelaars van het plein reageerden gisteren zeer opgetogen. De voorbije maanden hebben ze ook meegewerkt aan het project. Zo kon Studio Bacton, dankzij de Stichting Monique Martin, reproducties van foto’s van Brel door Gabrielle Vincent op de etalages van de winkels aanbrengen. “Dit beeld geeft echt een nieuw elan aan deze wijk”, zegt Jean-Pierre Malherbe, voorzitter van de handelaarsvereniging van het Oud Korenhuis. “Wie houdt er nu niet van Jacques Brel?”

De Belgische zanger legde in zijn nummers destijds vaak de link met Brussel. Het beeld kreeg de toepasselijke naam L'envol (De Vlucht). Het staat gedraaid naar de Eikstraat en heeft de armen wijd open.

“Brel opent de armen voor mensen die hem van ver zien. Voor wie dichterbij staat, lijkt hij weer op te treden. En langs achter lijkt het alsof hij op het punt staat om weg te vliegen. Dat symboliseert voor mij de passie voor vrijheid die Brel hoog in het vaandel droeg”, zegt Frantzen.

“Het lijkt wel alsof Jacques Brel de bezoekers met open armen ontvangt”, aldus Malherbe. “We hopen dat dit standbeeld ons plein meer zichtbaarheid verleent. Er vallen hier immers heel wat horeca- en kwaliteitszaken te ontdekken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees