Zon(hoven)dag

Daarom kijkt veldritwereld uit naar zondag: dan wacht de spectaculairste cross van het jaar

Daarom kijkt veldritwereld uit naar zondag: dan wacht de spectaculairste cross van het jaar

Foto: Photo News

Vraag renners naar hun favoriete wedstrijd en meer dan de helft van hen zal spontaan naar Zonhoven verwijzen. Terecht! Nergens wordt de essentie van cyclocross mooier verbeeld dan bij de duik in de Kuil. Stuurvaardigheid en durf resulteren in de meest spectaculaire beelden van het seizoen.

Hoe het begon?

Op een vreemde manier. Erwin Vervecken en Tom Meeusen werden in 2008 door hun toenmalige broodheer Hans van Kasteren naar Zonhoven gesommeerd voor een makelaarsdag van sponsor Fidea. “Het was koud en miezerig weer, we reden enkele rondjes over het toenmalige parcours in Zonhoven in het gezelschap van de makelaars”, vertelt Vervecken. “Om het toch maar warm te krijgen, zonderden we ons wat af zodat we enkele sprintjes konden trekken. Het is op dat moment, weg van het oorspronkelijke parcours, dat we die grote kuil voor ons zagen opdoemen. Er waren nog geen sporen getrokken, eraf rijden was behoorlijk link. Ik daagde Tom uit en hij was al beneden nog voor ik de vraag goed en wel had gesteld. Waarop ik uiteraard moest volgen. Later vroegen we aan Hans waarom die Kuil niet in het parcours was opgenomen. ‘Te gevaarlijk’, vond hij. Wij vonden van niet en een jaar later werd de Kuil voor het eerst ingedoken. De rest is geschiedenis.”

Wat vinden de renners ervan?

Ze zijn er gek op. “Ik heb nog nooit zoveel volk gezien op een cross als in Zonhoven”, liet Europees kampioen Toon Aerts zich ontvallen na zijn eerste deelname. En dat volk zorgt voor een enorme sfeer. “Alsof je een arena in duikt”, aldus Mathieu van der Poel. “In De Kuil benadert een crossparcours het meest de sfeer in een voetbalstadion. Uniek.”

Wie niet in de Kuil staat, kan inderdaad perfect ‘horen’ wanneer de toppers de Kuil induiken. Het aanwezige publiek zorgt voor een kabaal van jewelste, vergelijkbaar met Eden Hazard die alleen voor de doelman verschijnt (en scoort).

Is Zonhoven een zware cross?

Neen, zeer zeker niet. De echte klimcrossen zoals de Koppenberg of Asper Gavere zijn een pak zwaarder dan wat het peloton in Limburg voor de wielen krijgt geschoven. Maar Zonhoven is met voorsprong de meest spectaculaire cross, dankzij de Kuil. Wie de Kuil induikt, koppelt behendigheid aan durf. Meestal gaat het goed, soms ook niet. Waarna de renners op spectaculaire wijze ten val komen, blessures houden ze er zelden aan over. Maar eens de renners uit de Kuil zijn, komen ze op een vlot berijdbare zanderige ondergrond terecht. Ook daar is techniek belangrijker dan kracht.

Daarom kijkt veldritwereld uit naar zondag: dan wacht de spectaculairste cross van het jaar
Tim Merlier illustreert hoe je het best valt. Foto: PHOTOPRESS.BE

Is de Kuil beslissend?

De Kuil speelt een belangrijke rol in het wedstrijdverloop maar is zelden beslissend. De Kuil bevindt zich in het eerste gedeelte van het parcours, eens ze de Kuil verlaten, volgen nog lange passages doorheen bos en heide. Het is al vaak gebeurd dat renners op weg leken naar de zege maar in de laatste meters nog werden geremonteerd door een schijnbaar geklopte tegenstander. Sven Nys lapte het ooit Niels Albert, Kevin Pauwels lapte Nys dan weer hetzelfde kunstje en ook vorig jaar leek Wout van Aert op weg naar winst maar werd hij in de laatste rechte lijn nog voorbij gesprint door Mathieu van der Poel.

Daarom kijkt veldritwereld uit naar zondag: dan wacht de spectaculairste cross van het jaar
De beklijvende spurt vorig jaar tussen Van Aert en Van der Poel. Foto: Photo News

Wat wordt het zondag?

Tenzij Van der Poel en Van Aert weer besluiten om naar elkaar te loeren, zien wij niemand in staat om het duo te volgen. Technisch en fysiek steken hun hoofden ver boven het maaiveld uit. Maar als ze ook maar even twijfelen en elkaar het zonlicht niet gunnen, dan zullen Van der Haar en co opnieuw klaar staan om vvan de situatie gebruik te maken. Maar ongeacht het scenario, u krijgt zondag sowieso waar voor uw geld.

Hoe het voelt om de Kuil in te duiken?

We weten het niet en we willen het niet weten. Maar om toch een idee te krijgen, dook Erwin Vervecken met een 360°-camera de Kuil in en dat leverde deze toch wel unieke beelden op.

Tip van het huis?

Er wordt zondag nazomers weer voorspeld. Blijf dus zeker niet binnen zitten maar zak af naar Zonhoven. Wil u een goed overzicht in de Kuil, vertrek dan tijdig en zoek uzelf meteen een strategisch plaatsje , bij voorkeur in één van de twee afdalingen. U zult het zich niet berouwen.

Corrigeer