Twintigduizend Gentenaren kennen buren via de smartphone
© Lieven Van Assche
In alle stilte zijn afgelopen zomer 20.000 Gentenaren actief geworden op Hoplr, een digitaal sociaal netwerk dat zich enkel richt op de buurt waarin je woont. Een handige tool om spullen uit te wisselen met de buren, maar ook Ivago en de Stad Gent tonen interesse om via dit gratis netwerk met de buurten te communiceren.
130.000 brieven werden afgelopen zomer in de Gentse brievenbussen gedropt, met daarin de vraag aan de bewoner om zich in te schrijven op een van de 50 verschillende Gentse buurtnetwerken van Hoplr. “Tot nu toe hebben 20.000 personen op 11.800 adressen daar positief op gereageerd”, zegt Jennick Scheerlinck, die in 2014 Hoplr in het leven riep. “Dat is 11 procent van de Gentse bevolking, een behoorlijk resultaat. We verwachten dat dit cijfer tegen eind dit jaar verder zal stijgen naar 13 tot 15 procent.”
Via Hoplr kunnen buren allerlei voorwerpen en diensten uitwisselen, van een eenvoudig ei tot een dure schuurmachine of een babysitter. “Sommige buurten organiseren er ook groepsaankopen mee voor mazout of brandhout of gebruiken het medium om een probleem in de buurt aan te kaarten of een straatfeestje aan te kondigen.”
Ivago springt op kar
Hoplr verschilt van bepaalde groepen op Facebook in zijn focus op buurtbewoners. “Anderen kunnen niet op het platform”, zegt Scheerlinck. “Anonieme posts zijn onmogelijk. Bovendien is Hoplr reclamevrij.”
Inkomsten gaat Hoplr halen bij lokale besturen en diensten die een licentie betalen voor inzage in de gespreksthema’s, zodat ze de polsslag van die buurt kunnen voelen. “Maar een gemeente kan nooit meekijken naar de concrete berichten en weet ook niet wie ze gepost heeft”, aldus Scheerlinck. “Ingeschreven besturen kunnen wel communiceren naar de buurt toe of zelfs vragen stellen in het kader van een campagne.”
Een van de diensten met een licentie is Ivago, dat meteen op de Hoplr-kar sprong , om bijvoorbeeld berichten te sturen over uitgestelde huisvuilophaling of sluikstorten. Maar voorlopig heeft Ivago nog geen bericht verstuurd.
Ook de Stad Gent toont interesse in de duizenden berichten die Gentse buurtbewoners onderling uitwisselen. “Het zou fantastisch zijn dat wij heel gericht zouden kunnen communiceren op buurtniveau”, zegt Claude Beernaert van het kabinet van de burgemeester. “Wij zijn nieuwsgierig naar wat Hoplr te bieden heeft.”
Gent is de eerste centrumstad in Vlaanderen waar Hoplr is uitgerold. Mechelen en Sint-Niklaas volgen binnenkort.
Verloren trouwring
Het zijn maar enkele van de berichtjes die afgelopen week verschenen op De Hoplr-pagina van de buurt Arbed-Gentbrugge Centrum is samen met de Brugse Poort een van de drukstbezochte Hoplrs in Gent. “265 huishoudens zijn aangesloten op ons netwerk”, aldus Wouter De Jonghe, die al meer dan een jaar actief is op zijn buurtnetwerk.“Ondertussen is dat ongeveer een kwart van onze bewoners. Er worden dagelijks een à twee berichtjes gepost en het toffe is dat er ook gemiddeld een à twee reacties op elk bericht komen. Dat gaat van een buurtbewoner die advies vraagt over het zandstralen van een trap over iemand die een trouwring op straat heeft gevonden tot een persoon die een pomp zoekt voor een luchtmatras en een andere die zich afvraagt van wie de auto is die al twee weken in de straat staat geparkeerd. Het is een goede manier om te weten wat er leeft in de buurt, maar het kan ook een eerste stap zijn om je buren persoonlijk te leren kennen, als je bijvoorbeeld etensresten te geef aanbiedt.”