VIDEO. Inbraak in stelplaats Landen stuurt busverkeer Zuid-Limburg in de war

Inbraak in stelplaats Landen stuurt busverkeer Zuid-Limburg in de war. Video: TVL

Landen / Sint-Truiden / Tienen -

Het busverkeer in Zuid-Limburg is sinds vanmorgen ernstig verstoord. Oorzaak is een inbraak in de stelplaats van een onderaannemer van De Lijn in Landen. Omdat de politie bezig was met een sporenonderzoek konden de chauffeurs niet uitrijden. Veel reizigers hadden dus vanmorgen onverwacht veel hinder.

Het busverkeer van De Lijn in de regio Sint-Truiden - Tongeren - Landen is donderdagochtend licht verstoord door een actie van chauffeurs van een onderaanneming van De Lijn. Ook op de lijnen vanuit die regio naar Hasselt of Tienen kan er hinder zijn. Dat laat De Lijn Limburg weten in een persbericht.
Na een nachtelijke inbraak in de stelplaats van Cintra-Landen, een onderaannemer van De Lijn, weigeren de buschauffeurs van die firma donderdagochtend uit te rijden. "Om 5 uur 's ochtends mochten de chauffeurs niet uitrijden van de politie wegens een sporenonderzoek", zegt Sonja Loos van De Lijn Limburg. "Nadien hebben ze besloten het werk ook niet te hervatten, omdat ze zich onveilig voelen."

Overvallen
"Het is al de tweede inbraak op korte termijn waardoor er een onveiligheidsgevoel ontstaan is. Dergelijke inbraken worden immers niet door kleine jongens gepleegd", zegt ook vakbondssecreraris Geert Witterzeel (ACV).
Bij Cintra-Landen werken volgens Witterzeel zo'n 200 chauffeurs. Het bedrijf voert in de regio Sint-Truiden, Tongeren en Landen ritten uit in onderaanneming van De Lijn en TEC. "De stelplaats situeert zich op het industrieterrein in Landen ver van de bewoning. Chauffeurs die na een late rit terugkeren naar de stelplaats hebben na de recente inbraken schrik om overvallen te worden", aldus Witterzeel.
Door de spontane actie rijden de belbussen 730 Landen en 731 Gingelom niet en vallen enkele ritten van de buslijnen 21a, 346, 348, 26, 37, 30, 23a, 23aWellen, 38, 5, 41-2, 41, 21, 42, 105 en 130 weg. "In heel Limburg valt zo'n 5 procent van alle busritten weg", aldus Loos. "Maar dat zal vooral voelbaar zijn in Zuid-Limburg."
Donderdagmiddag wordt er in Genk vergaderd tussen de directie van het bedrijf en de vakbonden. "We eisen extra veiligheidsmaatregelen zoals bijkomende politiepatrouilles op het industrieterrein. De directie moet er ook voor zorgen dat er op het bedrijf geen geld aanwezig is zodat er ook niets meer te stelen valt", aldus Witterzeel. De politie van de zone LAN (Landen, Linter, Zoutleeuw) is om die reden ook op de vergadering uitgenodigd.
De staking van de chauffeurs duurt volgens Witterzeel nog zeker de hele dag.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio