Steeds meer fietsers: het wordt druk op Gentse Coupure

Gent - Het wordt druk op het fietspad in Gent. Op Coupure Links is het aantal fietsers op vijf jaar met de helft toegenomen. Dat blijkt uit digitale tellingen. Op een oplossing is het nog een half jaartje wachten.

Verse studenten onderweg naar het Boerekot, gehaaste pendelaars, bakfietsouders met een kind op de fiets, voetgangers die hun kroost naar school brengen, snelle elektrische fietsen… Het krioelt allemaal door elkaar, elke ochtendspits opnieuw op de Coupure Links, de drukste fietsas van Gent. En zonder al te grote ongelukken.

Maar het wordt stilaan wel erg druk op het fietspad in Gent. Op Coupure Links staat sinds eind 2011 een digitale teller die met lussen onder het wegdek elke passerende fiets telt. Uit de recentste tellingen, die De Gentenaar kon inkijken, is te zien hoe hard het gaat: de eerste acht maanden van dit jaar reden er vijftig procent meer fietsen langs Coupure Links dan in dezelfde periode in 2012. Dat is een stijging met de helft, op vijf jaar tijd.

Te smal

“Ja, wow. Wat is dat daar? Zeker sinds de start van het academiejaar.” Eva Van Eenoo van de Gentse Fietsersbond bevestigt: “De stijging is goed nieuws. Dat betekent dat het goed gaat met het fietsen in Gent. Maar nu is het gewoon te smal op de Coupure. Zeker als je er met kinderen fietst en de tegenliggers ziet komen.”

Het fietsgebruik blijkt bovendien nog fors aan te zwellen door het circulatieplan. Elke maand van dit jaar was het op Coupure Links al drukker dan dezelfde maand vorig jaar. Sommige maanden schiet het aantal fietsers zelfs met 25 procent de hoogte in tegenover vorig jaar.

Het resultaat liet zich dit voorjaar al zien: de politie ziet het aantal ongevallen tussen fietsers onderling stijgen. Een op de drie ongevallen met een fietser in Gent werd in 2016 veroorzaakt door een andere fietser. Cijfers van dit jaar zijn er nog niet.

Van Eenoo: “De enige oplossing is om van Coupure Links een fietsstraat te maken: fietsers op de rijbaan en van het huidige fietspad een voetpad maken. Zeker omdat er sinds de start van het circulatieplan veel minder autoverkeer is in de straat. Voor voetgangers en joggers zou het ook prettiger zijn. Die mengen zich nu nog tussen de fietsers, maar zij voelen de druk ook. Als zij het fietspad zouden krijgen, heb je meteen een aangename as ook voor hen.”

Fietsstraat

Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) kondigt al jaren aan Coupure Links te willen ombouwen tot fietsstraat. Dat zou nu gebeuren in het voorjaar van 2018. Het blijft wachten omdat Eandis ook nog werken plant aan de riolering in de straat.

Bovendien is het kruisen van de bomen op de Coupure met een fietspad niet evident. Het is een beschermd stadsgezicht. Maar het is wel noodzakelijk om de fietsers van op de rijweg te laten aansluiten met de fietsbrug onder bijvoorbeeld de Rozemarijnbrug. Nog even geduld dus, fietsers.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio