De resultaten van 'Operatie Overpoort': 123 personen gecontroleerd

De resultaten van 'Operatie Overpoort': 123 personen gecontroleerd

Foto: bst

Gent - Agenten van de Gentse politie hebben tijdens een grootschalige controle in de Gentse Overpoort woensdagnacht in totaal 123 personen gecontroleerd. Dat zegt de politie donderdag. Dat leidde tot 53 GAS-boetes en 10 bestuurlijke aanhoudingen.

De Gentse politie sloot woensdagavond om 23.30 uur de toegang tot de Overpoort af: iedereen die de uitgaansbuurt in wou moest langs één ingang en een legertje politieagenten passeren. Af en toe werd er iemand uitgepikt voor een controle. Van de vele honderden feestvierders werden uiteindelijk slechts 123 personen effectief gecontroleerd (zie verder).

De controle liep tot 6 uur 's donderdagochtend. De politie zegt "zeer tevreden" te zijn met het resultaat. "We hebben een veilige plaats kunnen creëren voor de studenten die wouden feesten", zegt woordvoerder Matto Langeraert. "En dat werd ook gewaardeerd. Er hing een soort Gentse Feesten-gevoel."

KIJK: Zo ging het: Gentse Overpoort 'op slot' en iedereen langs één ingang

De aanpak van de Gentse politie tijdens de Gentse Feesten wordt al jaren geloofd. Het volksfeest loopt bijna elk jaar in een goede sfeer en zonder grote incidenten. Dat gevoel probeert het politiekorps nu te kopiëren naar de Overpoort.

"Mensen die daar komen om te feesten moeten beseffen dat de politie het veilig wil houden voor hen. Wij viseren de studenten niet, wel de mensen die naar de Overpoort komen om te dealen en te vechten."

De actie wordt geëvalueerd en "waar nodig bijgeschaafd met oog op een volgende actie".

Dit zijn de politieresultaten van de controleactie woensdagnacht:

  • 123 personen gecontroleerd
  • 21 GAS voor wildplassen (120€)
  • 32 GAS voor glasverbod (60€)
  • 1 verboden wapen gevonden
  • 2 personen met inbrekersmateriaal
  • 5 personen aangehouden voor openbare dronkenschap
  • 2 personen aangehouden voor verstoren openbare orde
  • 1 persoon aangehouden voor drugsgebruik

Als iemand 'bestuurlijk wordt aangehouden', betekent dit dat hij of zij wordt gearresteerd ter plaatse en voor een aantal uren wortd meegenomen naar het 'stedelijk bewaarhuis', de cellen.

Afhankelijk van de graad van bijvoorbeeld dronkenschap of de ernst van de 'verstoring van de openbare orde' moet die persoon enkele uren of een hele nacht in de cel blijven. Een dag later mag hij of zij beschikken, maar later volgt mogelijk nog een vervolging of een boete.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio