Elysha (8) en Nakeischa (6) zagen hun uitgewezen papa al één jaar niet: “Zouden graag nog één keer knuffelen”

Elysha (8) en Nakeischa (6) zagen hun uitgewezen papa al één jaar niet: “Zouden graag nog één keer knuffelen”

Elysha en Nakeischa popelen van ongeduld om hun vaderdagsgeschenk aan hun papa te geven. Foto: djr

Menen -

Vorig jaar werd Willy Wasungu ons land uitgewezen. Zijn dochtertjes bleven alleen achter met zijn ex in Menen. Nu meer dan een jaar later hebben ze hun papa niet meer gezien. Hun mama hoopt deze zomer richting Afrika te kunnen reizen.

De cadeautjes voor vaderdag liggen nog verpakt op het dressoir. Een tekening met ‘Papa’ in grote letters. “In zijn lievelingskleuren!”, glimlacht Elysha (8) die trots met de tekening staat te zwaaien. Ondertussen komt jongere zus Nakeischa (6) de trap afgestormd. Tientallen foto’s van haar papa passeren de revue. Bij elke foto verbreedt de glimlach van de zusjes. Achter die glimlach schuilt echter een diep verdriet. “We missen onze papa heel erg”, klinkt het. De twee houden zich opvallend sterk.

Even terug naar 1 augustus 2016. Wat voor de meeste kinderen een zoveelste dag van een zorgeloze zomer moet zijn, is voor Elysha en Nakeischa een nachtmerrie. Hun vader Willy Wasungu (31), stapt op het vliegtuig richting geboorteland Rwanda. Gedwongen, want hij wordt het land uitgezet.

Berichtjes of video

Meerdere pogingen om zijn asiel te verlengen waren tevergeefs. “Gelukkig wonen zijn mama en twee zussen ginds, zodat hij net verloren liep. Al was dat toch een raar weerzien na al die tijd”, zegt Aïcya Bougernine (27), de mama van de twee meisjes en de ex van Willy.

Nu zijn we meer dan een jaar later. Nog altijd hebben Elysha en Nakeischa hun vader niet terugzien. Elke avond sturen ze een berichtje of een video. Hoe ze hun huiswerk maken, nieuwe kunstjes die ze leerden bij het turnen of gewoon een ‘slaapwel’ en ‘ik zie je graag’. Dat is het enige contact dat ze hebben met hun papa. Dat is de enige manier om zijn dochters te zien opgroeien. “Bellen is praktisch onmogelijk. Telkens je probeert, mislukt de verbinding”, zucht Aïcya.

Hun mama Aïcya slaakt nu een noodkreet. Haar relatie met Willy mag dan op de klippen zijn gelopen – nog voor hij moest vertrekken – ze blijven vrienden, zeker om de beste zorg voor hun oogappels te kunnen bieden.

Crowdfunding

Deze vakantie zou ze graag drie weken in Afrika doorbrengen. “Hopelijk lukt het in de grote vakantie of in de paasvakantie, maar eigenlijk liefst morgen”, zegt Elysha met een pruillip. “Ik zou hem graag nog één keer willen knuffelen.”

Voorlopig is dat enkel een ambitieuze droom. Willy mag zelf niet naar België reizen tot 2022. “Als poetsvrouw met twee kindjes in volle groei, kan ik die reis onmogelijk betalen”, vertelt Aïcya. “Visa, inentingen, vliegtuigtickets, noem maar op. Dat kan ik niet betalen. Daarom hoop ik nu via crowdfunding toch wat geld in te zamelen zodat mijn dochtertjes hun papa nog eens kunnen zien. Ze hebben het nu mentaal moeilijk, ook al proberen ze dat niet te tonen.”

Wie Aïcya wil steunen kan terecht op: www.worldofcrowdfunding.com/hereniging-kinderen-met-papa.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees