Waarom Geraardsbergen een week lang ‘GerHARTsbergen’ heet

Kurt Van Mello is snel overtuigd en meldt zich meteen als orgaandonor. Foto: wjn

Geraardsbergen -

Verkeersborden waarop Geraardsbergen GerHARTsbergen werd en een pratende orgaanbox in het midden van de Markt. Dat tot 16 oktober de ‘donorweek’ loopt, was donderdag in de Oudenbergstad goed te merken.

Wie de borden - onder andere in de Zonnebloemstraat en op de Astridlaan - in de nacht van woensdag op donderdag stiekem had bijgewerkt en welk team er precies achter de orgaanbox zat, kon ons gisterochtend niet verteld worden. “Dat moet geheim blijven, maar jullie zullen het in de nabije toekomst wel ontdekken. Die herwerkte borden? Daar weten wij uiteraard niets van”, klonk het met de knipoog.

Feit is dat een cameraploeg de box tussen de viskramen op de Markt nauwlettend in de gaten hield en dat een jongeman, die zelf met een hartprobleem kampt, de marktgangers vanuit een bestelwagen via de box toesprak. “Meneer, meneer! Wil u het deksel even openen? Niet bang zijn, we bijten niet.”

In de box lagen formulieren met het logo van Beldonor waarop te lezen was: “Verklaring van de wilsuitdrukking inzake wegneming en transplantatie van organen en weefsels na overlijden.” Na een kort gesprek over wat registratie betekende, kwam Tom - zijn familienaam wou de jongeman niet kwijt - ook zelf hallo zeggen. “Ik heb continu een hartpompje nodig en sta op de wachtlijst voor een nieuw hart. Heeft u ooit al over het onderwerp nagedacht? Als u zich wenst te registreren als donor, kan u nu dit formulier invullen en kan u ermee naar het stadhuis gaan.”

Geraardsbergenaar Kurt Van Mello opende de box en vulde de papieren in. “Ik ga er straks ook mee naar het stadhuis. Waarom zou je geen orgaandonor worden na je overlijden? Je hebt je organen dan niet meer nodig én je kan er bovendien iemand mee redden.”

Noch burgemeester Guido De Padt, noch de politie van Geraardsbergen waren op voorhand op de hoogte gebracht van de actie, maar staan achter de boodschap. “Het is die mensen duidelijk te doen om het sensibiliseren van orgaandonatie en dat vind ik op zich heel positief”, aldus De Padt.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio