Zware cijfers na flitsmarathon: hier reed één op de vijf (!) chauffeurs te hard

Zware cijfers na flitsmarathon: hier reed één op de vijf (!) chauffeurs te hard

In de Avelgemstraat in Kluisbergen reed woensdag 21,63 procent te snel. Daar werken ze met een superflitser die een onzichtbare infraroodflits gebruikt (rechts op foto). Foto: fotomontage pma

Kluisbergen / Oudenaarde -

De flitsmarathon van 11 oktober levert zeer uiteenlopende cijfers op. In de politiezone Wetteren werd 4 procent van de autobestuurders geflitst, in de zone Vlaamse Ardennen 17,69 procent. In Kluisbergen reed zelfs 21,63 procent te snel, ruim een op de vijf. Ter vergelijking: in heel het land was er 2,82 procent van de gecontroleerde bestuurders in overtreding.

De flitsmarathon werd zoals steeds ruim aangekondigd in de media. Toch liet zich opnieuw een groot aantal bestuurders vangen. In de politiezone Vlaamse Ardennen werden procentueel het meeste aantal voertuigen geflitst. Geflitst is niet helemaal juist, ze werken er met een superflitser die een onzichtbare infraroodflits gebruikt. Het toestel kan ook simultaan in twee richtingen meten.

Niet om te ‘ambeteren’

In de Avelgemstraat in Kluisbergen werd 21,63 procent van de voertuigen betrapt op te snel rijden. “Het is een tweevaksweg met weinig woningen”, zegt de Kluisbergense burgemeester Philippe Willequet (Gemeentebelangen). “Als er zo veel voertuigen te snel rijden – en 21 procent is veel meer dan een normaal flitspercentage – moeten we de zaak eens bekijken. Je mag er nu op delen 70 per uur rijden, op andere is dat 50 per uur. 50 kilometer per uur is eigenlijk traag. Vooral omdat er stukken zijn waar niks staat. We gaan kijken wat we kunnen doen.”

Nog in de zone Vlaamse Ardennen werd de snelheid gecontroleerd op de N60 in Oudenaarde. Ook daar een hoog percentage van 19,37 procent die te snel reed. In Kruishoutem ten slotte werd 13,43 procent gepakt. Alles samen komt men aan 17,69 procent voor de zone Vlaamse Ardennen, wat een hoog cijfer is.

“Toch blijven we controleren op snelheid”, zegt korpschef Joost Duhamel. “Snelheid is een belangrijke oorzaak van ongevallen, we zullen ons toestel blijven inzetten. We flitsen elke dag voor de verkeersveiligheid, niet om mensen te ambeteren.”

Braver in andere zones

In andere zones zijn opvallend minder bestuurders betrapt op te snel rijden. In de zone Wetteren-Laarne-Wichelen reed 4 procent te snel, in zone Geraardsbergen-Lierde was dat 6 procent.

De zone Ronse gebruikt eenzelfde toestel als de zone Vlaamse Ardennen. De bestuurders zijn daar blijkbaar gedisciplineerder, want in Ronse reed maar 4,75 procent te snel. Ook in de zone Rhode & Schelde (Destelbergen-Melle-Merelbeke-Oosterzele) hield men zich aan de snelheid, daar werd 4 procent geflitst, in de zone Schelde-Leie (De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem) was dat 8,81 procent. De zone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm gaf geen cijfers vrij.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio