Nieuwe wespensoort krijgt naam van slechterik uit Harry Potter

Nieuwe wespensoort krijgt naam van slechterik uit Harry Potter

Ook twintig jaar na het uitkomen van het eerste boek van Harry Potter zijn er duidelijk nog heel wat fans van de tovenaarsleerling. Ook onder wetenschappers, zo blijkt. De Nieuw-Zeelandse bioloog Tom Saunders koos zo om een nieuwe wespensoort te vernoemen naar één van de aartsvijanden van de magische held.

Geen Voldemorti, geen Omberi, maar een Lusius Malfoyi kan rond je oren komen zoemen in Nieuw-Zeeland. Ongeveer 3.000 insecten krijgen die titel nu officieel op hun naamplaatje. Bioloog Tom Saunders is niet alleen een fan van de boekenreeks, hij vond heel wat parallellen tussen het personage van ‘de dooddoener’ en wespen.

Waarom Lucius?

Nieuwe wespensoort krijgt naam van slechterik uit Harry Potter
In de films van Harry Potter wordt het personage van Lucius Malfidus - of Malfoy in het Engels - gespeeld door Jason Isaacs. Foto: Warner Bross

Lucius Malfidus, de vader van Draco, is een personage van schrijfster J.K. Rowling dat wordt gezien als één van de aartsvijanden van Harry Potter. Net zoals een wesp duikt hij onverwachts op in het leven van de tovenaarsleerling om hem en zijn vrienden hardnekkig te terroriseren. Ze raken niet zomaar van hem af, net zoals de insecten ook niet zomaar weg te slaan zijn.

Bovendien heeft Lucius (zowel de wesp als het personage) verkeerde vrienden, die zo mogelijk nog meer angst kunnen zaaien. Lucius is niet alleen de rechterhand van Voldemort, maar hij is ook diegene die verantwoordelijk is voor de opening van de Geheime Kamer in het tweede boek uit de zevendelige reeks. Deze wespensoort blijkt niet te steken, wat ook het geval is met Malfidus, die minder dood en verderf zaait dan andere personages.

“Mensen zien wespen als de slechteriken, maar net zoals Lucius Malfidus vergiffenis krijgt nadat hij zich afscheurt van Voldemort, zouden we dat ook moeten doen voor wespen”, zo zegt Saunders, die al als 10-jarige grote fan werd van de reeks. “Ik vraag dan ook om hen genade te schenken, zodat we allemaal opnieuw kunnen zien hoe interessant en belangrijk deze insecten zijn.”

Meer aandacht

Het Centrum voor Biodiversiteit aan de Universiteit van Auckland hoopt dat de verwijzing naar zo’n populaire boekenreeks voor meer aandacht kan zorgen. “Er zijn 30.000 verschillende soorten wespen”, klinkt het. “Als we niet oppassen en geen budget besteden aan hun taxonomie, dan kan het zijn dat er wespensoorten uitsterven nog voordat we het goed en wel weten.” Lusius Malfoyi mag nu de voorvechter zijn voor wat meer naamsbekendheid voor wespen.

Nieuwe wespensoort krijgt naam van slechterik uit Harry Potter
Lusius Malfoyi. Foto: RR
Corrigeer

RECENT NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees