Zaak met reputatie geeft impuls aan straat met leegstand

Ouders Marc en Charlotte Nys met dochter Silvie en Kristof in de nieuwe zaak. Foto: loh

Kortrijk -

De familie Nys opende een nieuwe zaak in de Korte Steenstraat. Juweliers Nys is al zeventig jaar in Kortrijk actief. En de Groeningestad blijft de uitvalsbasis van deze gerenommeerde zaak.

Juweliers Nys is een gevestigde waarde in de Groeningestad. Na 27 jaar liep het huurcontract in de Leiestraat af. De juweliersfamilie verkoos twee panden te betrekken in de Korte Steenstraat. Kristof en Sylvie, broer en zus, baten de nieuwe zaak uit.

Kristof Nys (51): “We gingen op zoek naar een pand waar zowel de winkel als de ateliers van goudsmid en uurwerkmakers een plaats konden krijgen. Er is negen maanden aan de renovatie gewerkt. Het pand is complementair met onze andere vestigingen. We hebben ervoor gekozen om met lokale ondernemers aan de slag te gaan.”

‘Huis van het Uurwerk’

In de Korte Steenstraat is behoorlijk geïnvesteerd. De familie Nys houdt sterk vast aan Kortrijk.

“We maakten open ateliers zodat onze klanten kunnen meekijken”, lichten Kristof en Sylvie Nys toe. “Klanten wensen meer dan vroeger een persoonlijke aanpak. De meesten van onze klanten komen uit een straal van zestig kilometer, ook uit Noord-Frankrijk. We zorgden voor een huiselijke sfeer.”

De traditie begon met ‘Het huis van het Uurwerk’ dat Albert Nys in 1946 oprichtte. . Hij herstelde horloges.

Door herstellingen uit te voeren voor collega's, kon hij na een paar jaar verhuizen naar de Leiestraat. Daar begon hij vlak na de Tweede Wereldoorlog als uurwerkhersteller en verkoper van kleine juwelen.

Marc (nu 76), de oudste van de drie zonen, nam in 1978 samen met zijn vrouw Charlotte de zaak over. Al snel werden het atelier en de winkel uitgebouwd. Het groeide uit tot een bedrijf met een verkoop- en servicepunt voor juwelen en horloges. En met een stevige reputatie.

In 1988 huurde de juweliersfamilie een tweede winkel op de hoek van de Leiestraat met de Dolfijnkaai, zodat het gamma kon worden opgesplitst.

Tien jaar later was er de exclusieve winkel in Huize Ghellinck in de Lange Steenstraat. Dit pand is een gerestaureerde patriciërswoning.

In maart 2010 opende een vierde vestiging in K in Kortrijk. Daar vind je het trendy gamma.

In 2011 namen zoon Kristof — vroeger apotheker — en dochter Sylvie de teugels in handen.

Ondertussen is er ook de eigen collectie Nys. Bij Nys werken ondertussen vijftien mensen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio