‘Getekend Damiaan’ is eerste Damiaanstrip in dertig jaar

Damiaan krijgt tweede leven in stripboek

Het team achter de strip wil het verhaal van Damiaan levend houden. Foto: credit

Leuven / Tremelo -

Het leven van pater Damiaan, de pater die bekend is geworden door zijn werk voor leprapatiënten, is na dertig jaar nog eens in stripvorm gegoten. “We willen zijn verhaal zo veel mogelijk verspreiden”, zegt initiatiefnemer Ruben Boon, projectleider van Damiaan Vandaag.

‘Getekend Damiaan’ werd op woensdagavond plechtig voorgesteld in het Damiaancentrum in Leuven. De voorstelling was niet toevallig op de verjaardag van de heiligverklaring van Pater Damiaan, exact acht jaar later.

Initiatiefnemer Ruben Boon, projectleider van Damiaan Vandaag, heeft met Bart Maessen, godsdienstleerkracht aan het Damiaaninstituut in Aarschot, voor het scenario gezorgd. De twee schakelden niemand minder dan Jan Bosschaert in voor de tekeningen, de bekende illustrator en kunstenaar uit Wijnegem.

Pater Damiaan of Jozef De Veuster werd geboren in 1840 in Tremelo en verhuisde later naar Leuven om zich aan te sluiten bij de Congregatie van de Heilige Harten van Jezus. Via de congregatie werd hij actief als missionaris en kwam hij op Molokai terecht, één van de eilanden van Hawaii. Hij overleed in 1889, omdat hij zelf besmet was geraakt met lepra. De strip focust vooral op de periode waarin hij de beslissing nam om op missie te vertrekken, een fase die in het verleden onderbelicht bleef.

Jong en oud

Het verhaal over de zelfopoffering dient tot op de dag van vandaag als inspiratiebron voor verschillende kunstenaars en schrijvers. Deze evolutie hoopt Ruben Boon - en de hele garde achter ‘Damiaan Vandaag’ - levend te houden. “We willen jong en oud enthousiasmeren om zelf een beetje Damiaan te zijn”, zegt hij.

Daarom koos de projectleider voor de stripvorm, een toegankelijk medium. “We hopen dat de strip overal gelezen wordt: van Tremelo en Leuven tot in Molokai.”

Het is niet de eerste strip over Pater Damiaan. “30 jaar geleden was er al een strip over hem, maar we vonden dat het tijd was voor een nieuwe, moderne uitvoering.”

‘Getekend Damiaan’, een uitgave van Van Halewyck, telt in totaal 56 bladzijden en is verkrijgbaar voor 6,99 euro.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio